ESP: Nacionalni sudovi da odlučuju jesu li ugovori o kreditima u švajcarcima ništavni – Bankar.rs
SVE VESTI

ESP: Nacionalni sudovi da odlučuju jesu li ugovori o kreditima u švajcarcima ništavni

Evropski sud u Luksemburgu presudio je u korist poljskih dužnika u švajcarskim francima, što znači da im je dopušteno da od nacionalnih sudova traže konverziju u lokalnu valutu zlot. Ujedno, sud ostavlja nacionalnim sudovima da procene treba li celi ugovor proglasiti ništavnim.

Nakon što su iz ugovora uklonjeni nepošteni uslovi koji se odnose na valutnu klauzulu, sud navodi da kredit više ne može biti indeksiran u stranoj valuti, a kamatna stopa bi se i dalje temeljila na švajcarskom franku, odnosno bila bi niža.

Govoreći o tome šta ova odluka znači za oko 700 hiljada poljskih dužnika u švajcarskim francima, jedan analitičar brokerske kuće rekao je za Rojters kako će nacionalni sudovi morati odlučivati o svakom pojedinačnom slučaju.

“Presuda znači da indeksirani krediti mogu biti konverovani u zlote uz zadržavanje kamatne stope na švajcarce. To je za banke nepovoljno”, rekao je analitičar, ističući da je presuda ipak malo nejasna i da ostavlja prostor za interpretacije, što znači da je rizik za banke ipak malo manji nego što se očekivalo. Drugi analitičar je rekao da potrošači sada mogu tražiti od sudova poništenje ugovora, u smislu da se rate računaju na temelju kursa u trenutku uzimanja kredita, a on je znatno niži od današnjeg.

Reč je o slučaju Kamil i Justyna Dziubak koji su 2008. godine uzeli kredit u RBA, a od nacionalnog suda su zatražili utvrđivanje ništavosti ugovora o zajmu zbog nepoštenosti odredaba o mehanizmu indeksiranja kredita. Tvrdili su da su one nezakonite jer su omogućile Raiffeisenu da slobodno i proizvoljno određuje kurseve valuta, odnosno da je banka jednostrano utvrđivala iznos tog kredita izraženog u francima, kao i iznos mesečnih rata izraženih u zlotima. Njihov argument je da je, nakon što se te odredbe uklone, nemoguće utvrditi ispravan kurs, tako da ni ugovor ne može postojati.

Nakon što se RBA žalila na prvu presudu, poljski sud je zatražio tumačenje četiri sporne tačke, između ostalih ako je poništenje tog ugovora nepovoljno za potrošača, je li dozvoljeno popuniti prazninu u tom ugovoru na temelju nacionalnih odredaba koje su opšteg karaktera i “koje upućuju na načela društvenog suživota i običaje”.

Evropski sud je negativno odgovorio i on se ne protivi tome da nacionalni sud, nakon što je utvrdio nepoštenost određenih odredaba ugovora o kreditu, smatra da on ne može postojati bez tih odredbi “zato što bi njihovo uklanjanje za posledicu imalo izmenu prirode glavnog predmeta tog ugovora”.

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button