Koliko vredi 1,82 milijarde evra iz propalih banaka? – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Koliko vredi 1,82 milijarde evra iz propalih banaka?

Agencija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik juče je ponudila na ustupanje uz naknadu portfelj nominalne vrednosti veće od milijardu evra, koji čine potraživanja osam banaka u stečaju, a u istu svrhu u ime i za račun Republike Srbije ponuđena su i potraživanja prema pravnim licima čija je nominalna vrednost 772,7 miliona evra.

Ponuda za ustupanje uz naknadu potraživanja banaka u stečaju i države prema pravnim licima čija je nominalna vrednost 1,82 milijarde evra je očekivan potez i deo strategije rešavanja loših potraživanja čije unovčavanje se sada pokušava.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić dodaje da će pravu vrednost potraživanja odrediti – tržište.

“To je deo strategije koju su pre nekoliko godina postavila regulatnorna tela, Narodna banka Srbije prvenstveno, kao i Agencija za osiguranje depozita i sanacije banaka, i u koordinaciji s Ministarstvom finansija”, objasnio je Grubišić za Tanjug.

Najveće ponuđeno je potraživanje Beobanke a. d. u stečaju, koje iznosi 355,5 miliona evra, sledi Nova Agrobanka a. d. u stečaju sa 196,8 miliona evra potraživanja, PB Agrobanka a. d. u stečaju – 136,3 miliona evra, a 131,7 miliona evra su nominalno vredna potraživanja Privredne banke a. d. Beograd u stečaju.

U tom paketu su i potraživanja Univerzal banke a. d. u stečaju vredna 99 miliona evra, Razvojne banke Vojvodine nominalno vredna 89,9 miliona evra, Jugobanke a. d. u stečaju vredna 22,6 miliona evra i Beogradske banke a. d. u stečaju, koja su nominalno vredna 17,1 miliona evra.

Kao cilje takve prodaje on ističe, prvo, smanjenje učešće NPL-ova, a zatim i rešenje problema banaka, i dodaje da je „to je deo procesa koji nezaustivljivo ide dalje”.

“Nominalna vrednost nije iznenađujuća, to su ipak četiri velike, prvo državne banke, koje su ugašene, i zatim četiri banke kojima je oduzeta dozvola u periodu nakon 2010. godine pod efektima svetske ekonomske krize”, naveo je Grubišić.

Dakle, kaže, reč je o osam velikih finansijskih institucija i još jednom značajnom portfoliju državanih potraživanja nezavisno od banaka.

Ističe da do sada nije bilo takvih postupaka i zato je teško pretpostaviti kako će se to odvijati i koliko će trajati.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će prodaja tih potraživanja imovinu vratiti u privredne tokove da bi se ti resursi ponovo aktivirali.

“Suština je da na taj način oslobađamo imovinu koja je godinama bila zarobljena, koja će se vratiti u privredne tokove”, objasnio je Mali.

Glavni motiv je, kako je dodao, da se resursi ponovo aktiviraju, a da se, zahvaljujući tome, povećava stopa rasta.

U junu ove godine prodato je 240 miliona evra prvog paketa problematičnih kredita, prvi put posle 18 godina.

“To je jedini pravi način, ali i pokazatelj da smo jasni u nameri da želimo da rešavamo probleme koji su mnogo godina kočili našu privredu”, rekao je Mali.

Izvor: Dnevnik.rs/D. Vujošević

Tags
Back to top button