Dogovorena saradnja sedam islamskih banaka – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Dogovorena saradnja sedam islamskih banaka

Bosna Bank International (BBI) potpisala je Memorandum o razumevanju sa više međunarodnih banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima sa ciljem zajedničke promocije islamskog bankarstva, promocije poslovnih događaja, razmene iskustava i promocije halal-industrije, navodi se saopštenju.

Na marginama drugog godišenjeg Sarajevo Halala Fair-a, memorandum su potpisali i Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora (ICD), Islamic bank “Zaman-Bank” Jsc iz Kazahstana, Islamic Bank of Guinea, Islamic Bank of Niger, United Bank of Albania i Alakhdar Bank Maroko.

U saopštenju se navodi da je memorandum platforma za buduću saradnju između potpisinica, kao i da je otvoren i za druge banke da mu pristupe.

“ICD ima pristup u 54 države članice i u tim zemljama definitivno postoji interes za halal proizvode i razvoj biznisa u ovoj oblasti. Procenjuje se da je halal-tržište vredno 2,3 triliona dolara… Želimo da BiH postane centar halal-industrije u Evropi. Takođe, kroz naše članice mi možemo osigurati pristup ovih proizvoda u celom svetu”, izjavio je Ajman Sedžini, direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD).

Bosna Bank International od ranije ima potpisan memorandum o saradnji sa ICD-om.

“Ova saradnja sa BBI bankom izvrsna je prilika za BiH, jer dajemo BiH pristup našoj mreži, od Indonezije do Maroka, od zapadne do subsaharske Afrike. ICD ima 102 finansijske institucije u svetu, od čega 42 u Africi i svaki proizvod koji bude dolazio iz BiH kroz našu mrežu, mi mu možemo obezbediti sigurnost”, dodao je Sedžini.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button