NIS danas isplaćuje rekordnu dividendu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

NIS danas isplaćuje rekordnu dividendu

Kompanija NIS najavila je da će 24. avgusta isplatiti dividendu u bruto iznosu od 143,29 dinara po akciji, što odgovara neto iznosu od 121,8 dinara. To je najviši iznos još od 2014. godine, kada je isplaćeno 68,19 dinara neto po akciji.

Odluka o raspodeli za 2022. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti NIS a.d. Novi Sad usvojena je na sednici Skupštine akcionara 29. juna.

Ovom odlukom određeno je da dividenda akcionarima bude isplaćena u novcu, u ukupnom bruto iznosu od 23,36 milijardi dinara, saopštio je NIS.

Od ovog iznosa prilikom isplate biće odbijen odgovarajući iznos poreza, podsetila je ta naftna kompanija, uz napomenu da poreska stopa za fizička lica rezidente Republike Srbije iznosi 15 odsto.

Iznos poreza za akcionare obračunava i uplaćuje NIS tako da akcionari nisu u obavezi da se u vezi poreza na dividendu obraćaju Poreskoj upravi, istakli su saopštenju.

NIS će danas dividendu isplatiti svim akcionarima – i malim i velikim.

Najveći akcionari NIS-a su ruski Gazprom Neft sa tačno 50 odsto kapitala, Gazprom sa 6,15 odsto akcija kao i Republika Srbija, koja poseduje 29,87 odsto kapitala NIS, dok je ostalih 13,98 odsto u vlasništvu manjinskih akcionara.

Republici Srbiji će dividenda biti uplaćena u budžet, a Gazpromu i Gazprom Neft-u direktnom uplatom sa računa NIS-a, istakla je ta kompanija u Obaveštenju o isplati dividende.

Akcionari koji su dobili po pet akcija NIS-a na osnovu Zakona o besplatnoj podeli akcija, iznos dividende mogu da podignu sa novčanog računa koji su naveli prilikom prijavljivanja za besplatne akcije, dok je o eventualnim promenama u vezi sa prijavljenim računom potrebno obavestiti Banku Poštanska štedionica.

Ukoliko je akcionar prijavio račun otvoren u Banci Poštanska štedionica, iznos dividende može podići na šalterima Pošte uz ličnu kartu, podsetio je NIS.

Tags
Back to top button