Prodaju se loša potraživanja banaka u stečaju – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Prodaju se loša potraživanja banaka u stečaju

Agencija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik ponudila је na ustupanje uz naknadu portfelj nominalne vrednosti veće od milijardu evra.

Portfelj čine potraživanja osam banaka u stečaju, a u istu svrhu u ime i za račun Republike Srbije ponuđena su i potraživanja prema pravnim licima čija je nominalna vrednost 772,7 miliona evra.

Ponuda za ustupanje uz naknadu potraživanja banaka u stečaju i države prema pravnim licima čija je nominalna vrednost 1,82 milijarde evra je očekivan potez i deo strategije rešavanja loših potraživanja čije unovčavanje se sada pokušava.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić dodaje da će pravu vrednost potraživanja odrediti – tržište.

“To je deo strategije koja je pre par godina postavljena od strane regulatornih tela, Narodne banke Srbije prvenstveno, kao i Agencije za osiguranje depozita i sanacije banaka, i u koordinaciji sa Ministarstvom finansija”, objašnjava Grubišić.

Najveće ponuđeno je potraživanje Beobanke a.d. u stečaju koje iznosi 355,5 miliona evra, sledi Nova Agrobanka ad u stečaju sa 196,8 miliona evra potraživanja, PB Agrobanka ad u stečaju – 136,3 miliona evra a 131,7 miliona evra su nominalno vredna potraživanja Privredne banke a.d. Beograd u stečaju.

U ovom paketu su potraživanja Univerzal banke a.d. u stečaju vredna 99 miliona evra, Razvojne banke Vojvodine nominalno vredna 89,9 miliona evra, Jugobanke a.d. u stečaju vredna 22,6 miliona evra i Beogradske banke a.d. u stečaju koja su nominalno vredna 17,1 milion evra.

Prodaju se, navodi Grubišić, loša potraživanja banaka u stečaju kao i države prema pravnim licima.

Izvor: B92

Tags
Back to top button