Poljska valuta na udaru zbog kredita u švajcarskim francima – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Poljska valuta na udaru zbog kredita u švajcarskim francima

Nakon što je samo tokom ove godine prema evru oslabila za četiri odsto, poljsku valutu veliki potencijalni udarac tek čeka. Naime, kroz nekoliko dana biće poznata presuda Evropskog suda pravde (ECJ) o konverziji kredita u švajcarskim francima što bi tamošnjim bankama moglo doneti trošak između 13,7 i 18,2 milijarde evra i dodatno oslabiti kurs.

Kako piše Financial Times, ECJ će 3. oktobra objaviti presudu o 130 milijardi zlota (30 milijardi evra) kredita u “švajcarcima” za koje dužnici tvrde da su im plasirani zahvaljujući bankarskoj obmani. Kao i u ostatku srednje i istočne Evrope, i poljske banke su prije desetak godina tvrdile da su krediti u “švajcarcima” dobra prilika sa obzirom na niske kamatne stope u Švajcarskoj i stabilan kurs domaće valute.

Međutim, dolaskom dužničke krize u evrozoni kurs franka prema zlotu snažno je skočio što je dužnicima značajno otežalo otplatu. Poljske banke i dan-danas u svojim portfeljima imaju značajan udeo kredita u švajcarskim francima, pa su se poslednjih godina pitale hoće li morati podneti gubitak kao u susednoj Mađarskoj. Podsetimo, mađarska vlada prisilila je 2011. banke na konverziju devet milijardi evra kredita u francima u forinte po fiksnom kursu, značajno nižem od službenog. No, izgleda da poljske banke sada čeka upravo takav scenario. Sudeći prema dosadašnjim signalima, ECJ bi mogao stati na stranu poljskih dužnika.

U tom bi slučaju banke morale konvertovati kredite po kusu koji je vredio u vreme podizanja kredita, značajno nižem nego danas. Naime, 2008. kurs zlota prema franku spustio se i do 1,96 zlota. Danas franak vredi 4,03 zlota. Prema procenama analitičara holandske banke ING, poljske banke mogle bi zbog toga doživeti udarac od 60 do 80 milijardi zlota što je preko 18 milijardi evra.

Presuda ECJ-a očekivala se još ovoga meseca, pa je od juna poljska valuta prema evru oslabila za tri odsto. No, slabljenju zlota doprinele su i globalne trgovinske tenzije koje slabe evropski proizvodni sektor.

Iz tog razloga investitori na valutnim tržištima prodaju valute manjih, otvorenih evropskih ekonomija. Osim zlota, i mađarska forinta zbog toga je u poniranju izgubivši ove godine četiri odsto.

Izvor: Poslovni.hr

Tags
Back to top button