Veliki nedeljni pad cena nafte – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Veliki nedeljni pad cena nafte

Cene nafte su pale i na putu su da uknjiže veliki nedeljni gubitak, usled bržeg oporavka proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji nego što se očekivalo.

Severnomorska nafta “brent” pojeftinila je danas za 94 centa na 61,80 dolara za barel, dok je cena američke “lake” nafte (WTI) pala za 61 cent na 55,80 dolara, prenosi agenija Rojters.

Cene obe vrste nafte pale su za 4,0 odsto ove nedelje, što je najveći nedeljni gubitak za WTI naftu u 10 nedelja, i najveći gubitak za “brent” u sedam nedelja.

Na pad cena “brenta” i WTI nafte uticalo je i pisanje “Volstrit DŽornala”, koji je, pozivajući se na neimenovane izvore, preneo da je Saudijska Arabija dogovorila delimičan prekid vatre u Jemenu, kažu analitičari na Rojtersovom Globalnom naftnom forumu.

Nafta je registrovala pad cene i nakon izjave iranskog predsednika Hasana Rohanija da su SAD ponudile mogućnost uklanjanja svih sankcija Iranu u zamenu za pregovore. Ti gubici su kasnije, međutim, zbrisani kada je američki predsednik Donald Tramp negirao dostavljanje takve ponude Teheranu.

Tags
Back to top button