Sedam novih presuda u korist klijenata koji su tužili banke – Bankar.rs
KreditiSVE VESTI

Sedam novih presuda u korist klijenata koji su tužili banke

Udruženje potrošača Efektiva objavilo je sedam novih prvostepenih presuda u korist klijenata koji su tužili banke zbog neosnovane naplate troškova za obradu kredita.

Dve presude je doneo sud u Novom Sadu, a pet sud u Somboru u kojima se navodi da banka nije imala pravo da naplati proviziju za obradu kredita.

“Provizija za puštanje kredita u tečaj obračunava se i naplaćuje prilikom puštanja kredita u tečaj, jednokratno na šalteru banke, a iznosi 1,5 odsto od iznosa kredita, proglašava se ništavnom i ne proizvodi pravno dejstvo”, navodi se u jednoj o odluka suda u Novom Sadu koji je naložio banci da isplati klijentu blizu 38.000 dinara sa zateznom kamatom.

I u ostalim presudama, navodi se slično obrazloženje kojima se naplata provizije proglašava ništavnom.

Građani su počeli masovno da tuže banke, nakon što je krajem 2017. godine Apelacioni sud u Beogradu doneo pravosnažnu presudu u korist klijenta, jer je banka nesnovano naplaćivala troškove obrade kredita.

Iz udruženju “Efektiva” ranije su navodili da su banke spornim odredbama ugovora u poslednjih 15 godina od klijenata naplatile više od 100 miliona evra, kao i da klijenti mogu da zatraže besplatnu pravnu pomoć za pisanje tužbi sudu u tom udruženju.

 

rs.n1info.com

Tags
Back to top button