Direktor Dojče banke upozorio centralne banke da im ponestaje opcija za ublažavanje “prave” ekonomske krize – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEINTERVJUISVE VESTI

Direktor Dojče banke upozorio centralne banke da im ponestaje opcija za ublažavanje “prave” ekonomske krize

Centralne banke „su već iskoristile svoje alate“ i ponestaje im opcija za ublažavanje uticaja globalnih ekonomskih rizika, upozorio je generalni direktor Dojče banke.

“Evropska centralna banka i američke federalne rezerve nemaju preostalih konvencionalnih mera za efikasno ublažavanje “udara” prave ekonomske krize“, rekao je Kristian Seving na bankarskoj konferenciji Sibos u Londonu.

„Posebno me brine niz finansijskih i geopolitičkih rizika, u rasponu od situacije u Hong Kongu do tenzija na Bliskom Istoku,“ rekao je Seving, dodajući da se svet suočava sa „izvanrednom makroekonomskom situacijom koja je veoma teška i teško je predvidjeti dalja dešavanja koja čitavu situaciju mogu učiniti još promenljivijom”

Globalne centralne banke, uključujući Fed i ECB, ponovo su se fokusirale na ublažavanje monetarne politike, što se tiče zabrinutosti za zdravlje ekonomije i opadanja inflacije.

ECB je naročito agresivno ublažila, spuštajući svoju stopu depozita za 10 baznih poena na rekordno nizak nivo od -0,5%. To zapravo znači da banke naplaćuju držanje neaktivnih gotovina.

Seving je u svom govoru ciljao ECB, rekavši da je pritisak centralne banke na negativne stope u suprotnosti sa mišljenjem stručnjaka.

„Vrlo malo ekonomista veruje da će jeftiniji novac na ovom nivou imati efekta“, rekao je Seving dodajući da takvo mišljenje imaju i klijenti Dojče Banke.

Komentari Sevinga stižu dok banka na čijem je on čelu kreće u ogroman program restrukturiranja koji je izvlači iz svetskog poslovanja sa akcionarima, najavljujući smanjenje 18.000 radnih mesta i stavljanjem većeg naglaska na transakciono bankarstvo za korporativne klijente.

Tags
Back to top button