Šaranović otkupio 250 000 deonica Kraša vrednosti oko 27 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Šaranović otkupio 250 000 deonica Kraša vrednosti oko 27 miliona evra

Srpski preduzetnik Nebojša Šaranović od početka meseca u kupovinu deonica “Kraša” uložio je oko 27 miliona evra.

“Večernji.hr” piše da im je nezvanično potvrđeno da je kupio više od 250 hiljada deonica “Kraša”, pa je u ponedeljak posedovao više od 16 odsto udela u toj konditorskoj kompaniji. Njegov paket deonica po cenama postignutim na Zagrebačkoj berzi vredi 265 miliona kuna.

Akcija “Kraša” je jutros na Zagrebačkoj berzi nastavila da raste. U prvom satu trgovanja zabeležen je promet od 314 hiljada kuna i cena deonice od 1.070 kuna. To je, podsetimo u odnosu na početak septembra rast od skoro 600 kuna.

“Večernji.hr” piše da Šaranović svoje planove ne otkriva, odbija da daje izjave za medije, a cela investiciona javnost ostaje bez odgovora da li je ovo pokušaj neprijateljskog preuzimanja “Kraša” ili samo špekulativni manevar.

Da bi s pozicije drugog najvećeg deoničara Kraša istisnuo male deoničare i radnike okupljene u Kraš ESOP nedostaje mu manje od 30 hiljada deonica kompanije, a u utorak je na Zagrebačkoj berzi prodato oko 20 hiljada deonica tako da je potpuno izgledno da će ove nedelje zasesti na tu poziciju.

Šaranović ne pita za cenu pa je juče kupovao deonice za 1.060 kuna, a to nema poslovne logike, kako piše “večernji.hr” jer je svojim interesom povećao vrednost kompanije za 2,8 puta. Tržišna kapitalizacija Kraša narasla je na 1,6 milijardu kuna, dok je tržište pre pojave Šaranovića “Kraš” procenjivalo na 572 miliona kuna.

Srpski preduzetnik ima poreklo imovine jer je nedavno prodao jednu od svojih kompanija, ali poslovna zajednica procenjuje da na raspolaganju u ovom trenutku ima oko 100 miliona evra pa ih čudi da bi četvrtinu svog novca plasirao u kompaniju u kojoj ne može do većinskog udela.

Naime, na tržištu je još oko dvadesetak odsto slobodnih deonica koje bi Šaranović eventualno mogao kupiti, ali ostatak je u rukama deoničara koji ne pokazuju želju za prodajom ni po ceni od 1.000 kuna. Stoga ova šoping manija “kralja papira” kako u Srbiji tepaju Šaranoviću ima smisla jedino ako se o prodaji svog paketa dogovori s najvećim pojedinačnim deoničarom “Kraša” Mesnom industrijom braće Pivac ili ako Kraš ESOP odluči da mu proda deonice uz visoku cenu.

Izvor: Blic

 

Tags
Back to top button