Presuda ESLJP: Srbija da plati 2.000 evra svakom od 28 bivših zaposlenih u državnim firmama – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Presuda ESLJP: Srbija da plati 2.000 evra svakom od 28 bivših zaposlenih u državnim firmama

Evropski sud za ljudska prava naložio je Srbiji u dve presude da plati 2.000 evra svakom od 28 bivših zaposlenih u državnim firmama zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku, kada su pred domaćim sudovima tražili zaostale zarade.

U oba slučaja radi se o radnicima koji su u Srbiji dobili pravosnažne presude po kojima je naloženo da im se isplate zaostale zarade, a potom i presude da im je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, navodi se u presudama.

U prvoj presudi Evropskog suda za ljudska prava, sudsko veće je odlučilo u korist 12 bivših radnika Fabrike reznog alata u Čačku.

U njihovom slučaju, između 22. decembra 2014. i 4. decembra 2015. godine Apelacioni sud u Kragujevcu i Viši sud u Čačku utvrdili su da je njihovo pravo na suđenje u razumnom roku bilo povređeno i dodeljeno im je između 100 i 400 evra radi naknade nematerijalne štete.

Između 12. maja 2016. i 6. jula 2017. Ustavni sud je naložio da se ovi iznosi isplate direktno od strane države i odlučio da su dodeljeni iznosi „razumni”.

Međutim, sud u Strazburu odlučio je da Srbija treba da isplati ovim radnicima po 2.000 evra, umanjeno za iznos koji im je već isplaćen, a isto je odlučila i u slučaju 16 bivših radnika državnih preduzeća Vučje, Inkol, Elektrouniverzal i Graditelj.

Ova preduzeća otišla su u stečaj između aprila 2009. i septembra 2010. godine, navodi se u presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Njihovi radnici su takođe uspešno okončali sudske postupke u Srbiji za isplatu zaostalih zarada, a većina njih je kasnije dobila pravosnažne presude da im je u prethodnom postupku povređeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Privredni apelacioni sud im je dodelio između 100 i 400 evra, na šta su se oni žalili Vrhovnom kasacionom sudu, koji je žalbe odbio.

Obe presude suda u Strazburu objavljene su u Službenom glasniku Srbije.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button