Najveći pad Njujorške berze u poslednjih mesec dana – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Najveći pad Njujorške berze u poslednjih mesec dana

Indeks Njujorške berze S&P 500 zabeležio je najveći dnevni pad u poslednjih mesec dana.

Investitore je uplašila najava pokretanja postupka za opoziv predsednika Trampa.

Industrijski indeks Dau Džons pao je 142,22 poena ili 0,53 posto, na 26.807,77 poena, S&P 500 je izgubio 25,18 poena, odnosno 0,84 odsto, spustivši se na 2.966,6 poena, a tehnološki indeks Nasdak je potonuo 118,84 poena, ili 1,46 procenata, na 7.993,63 poena, javlja Rojters.

Pritisak na Volstrit izvršili su razočaravajući podaci o poverenju potrošača, što je pojačalo zabrinutost investitora u vezi sa negativnim uticajem prolongiranog američko-kineskog trgovinskog sukoba na ekonomiju.

Pored toga, pad indeksa je i posledica političke nesigurnosti u Vašingtonu nakon što je u utorak predsednica Predstavničkog doma iz redova demokrata Nensi Pelosi saopštila da će taj dom pokrenuti zvaničnu istragu za mogući opoziv predsednika Trampa.

Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, ispitaće da li je Tramp tražio pomoć Ukrajine kako bi oklevetao bivšeg potpredsednika i aktuelnog političkog rivala DŽoa Bajdena, koji trenutno ima najviše šansi da postane predsednički kandidat Demokratske stranke na izborima 2020. godine.

Tramp je na svom Tviter postu ovim povodom najavio da će objaviti ceo transkript telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem je, prema tvrdnjama opozicije, vršio pritisak na ukrajinskog lidera da istraži Bajdena u zamenu za američku pomoć. Predsednik SAD je naveo da će transkript pokazati da je poziv bio “potpuno primeren”, da nije vršio pritisak na Zelenskog da istraži Bajdena i da nije to uslovio pružanjem američke pomoći.

“Sve ovo zajedno moglo bi narednih dana da izazove povećane oscilacije na tržištu u oba smera”, kaže Majkl Džejms, direktor u kompaniji “Vedbuš sekjuritiz”.

Na tržište se negativno odrazio i Trampov govor na zasedanju Ujedinjenih nacija u kojem je oštro kritikovao kineske trgovinske prakse i poručio da neće prihvatiti loš trgovinski dogovor s Kinom.

Izvor: b92

Tags
Back to top button