Azijska tržišta zabeležila blagi rast indeksa – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Azijska tržišta zabeležila blagi rast indeksa

Azijski indeksi su danas zabeležili blagi rast nakon što je američki ministar financija Stiven Mučin najavio da će se američko-kineski razgovori nastaviti idućega meseca.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je blagih 0,1 odsto. Najveći doprinos rastu dalo je kinesko tržište koje je ojačalo 0,4 odsto.

U fokusu je bilo najnovije istraživanje londonske istraživačke kompanije Markit, koja je objavila preliminarne indekse menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, a koji su pokazali da su aktivnosti u 19-članoj ekonomiji posustale krajem trećeg kvartala na korak do stagnacije. Preliminarni ukupni indeks PMI, koji obuhvata proizvodni i uslužni sektor, u septembru je skliznuo na 50,4 boda, na najniži nivo u 75 meseci, sa 51,9 bodova u avgustu. Vrednosti indeksa iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti, a one ispod 50 bodova pad aktivnosti.

U posebnom fokusu bio je podatak za Nemačku, čiji preliminarni ukupni PMI za septembar pokazuje pad aktivnosti privatnog sektora po prvi put u proteklih šest i po godina. Ukupni PMI, koji obedinjuje tamošnji proizvodni i uslužni sektor, skliznuo je tako na 49,1 bod, sa 51,7 bodova u avgustu, jer se kriza u proizvodnom sektoru dodatno produbila dok je rast u uslužnom sektoru posustao.

 

Tags
Back to top button