Vetropark Kovačica – Projekat koji je sa 49 miliona evra podržan od strane Erste Grupe i Erste Bank Srbija – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEDruštvena odgovornostSVE VESTI

Vetropark Kovačica – Projekat koji je sa 49 miliona evra podržan od strane Erste Grupe i Erste Bank Srbija

U Srbiji je svečano otvoren vetropark Kovačica, najveći koji je dosad zvanično počeo da proizvodi električnu energiju. Vetropark Kovačica, snage 104,5 MW, je šesta elektrana na vetar koja zvanično proizvodi električnu energiju u Srbiji.

Investitor projekta, vrednog 189 miliona evra je, izraelska kompanija Enlight Renewable Energy, sa sedištem u Izraelu, koja je, inače, vlasnik tri vetroelektrane u regionu Balkana. Projekat su sa 142 miliona evra finansijski podržale Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sa 49 miliona evra Erste Group i Erste Bank Srbija, a osigurao Euler-Hermes ECA.

Vetropark se sastoji od 38 vetroturbina koje je isporučila kompanija GE Renewable Energy. Deo ugovora između ove kompanije i investitora Enlight Renewable Energy je i ugovor o servisu u narednih 15 godina.

Vetropark Kovačica proizvodiće električnu energiju za snabdevanje 60.000 domaćinstava, što predstavlja smanjenje emisija CO2 za gotovo 250.000 tona godišnje, naveo je EBRD u saopštenju.

Povodom početka rada vetroparka Kovačica, Zsuzsanna Hargitai, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, rekla je da je ulaganje u obnovljive izvore energije (OIE) posebno važno za Zapadni Balkan, region koji je do nedavno bio veoma zavisan od proizvodnje električne energije iz uglja.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Tags
Back to top button