Bankrotirao “Tomas Kuk”, turistička kompanija osnovana 1841. godine – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Bankrotirao “Tomas Kuk”, turistička kompanija osnovana 1841. godine

Najstarija svetska turistička kompanija “Tomas Kuk” objavila je bankrot posle neuspelih pregovora sa kreditorima, ostavljajući nezbrinute više od 600.000 turista koji su rezervisali odmore ili su na odmoru preko ovog turoperatera.

Ova britanska agencija postoji već 178 godina, a sada sa letovanja treba da vrati i 150.000 britanskih turista, navodi BBC.

Ovim povodom oglasio se i britanski premijer Boris DŽonson, ističući da je vlada donela dobru odluku kada je odlučila da finansijski ne pomogne turističku kompaniju, jer bi i druge firme kasnije mogle da očekuju isti tretman, preneo je AP.

Džonson je naveo da bi turističke kompanije trebalo više da se angažuju da bi osigurale da ne bankrotiraju.

“Moramo da razmotrimo načine kako bi turistički operateri mogli u budućnosti da se zaštite od ovakvih slučajeva”, kazao je britanski premijer, obećavši da će vlada pomoći povratak 150.000 britanskih turista.

Likvidacija kompanije, koja zapošljava 22.000 ljudi, označava kraj jedne od najstarijih britanskih kompanija koja je život započela 1841. organizovanjem lokalnih izleta.

Preživela je dva svetska rata, bila začetnik turističkih paket-aranžmana i masovnog turizma.

Kompanija je upravljala hotelima, odmaralištima i avionima koji su ugostili 19 miliona ljudi godišnje u 16 zemalja.

Trenutno ima 600.000 turista, većinom iz Nemačke, Britanije i Skandinavije, širom sveta što je prisililo britansku vladu i osiguravajuća društva da koordiniraju operaciju zbrinjavanja klijenata kompanije ogromnih razmera.

Predsednik uprave Piter Fankhauzer je objavio da je kompanija prestala da radi nakon što nije uspela da postigne dogovor s poveriocima u grčevitim pregovorima tokom vikenda.

On je dodao da je propast firme za “duboko žaljenje”.

Britanska uprava za avio saobraćaj (CAA) objavila je da je “Tomas Kuk” prestao da posluje i da vlasti imaju u pripremi avione koji će početi da vraćaju u Britaniju više od 150.000 britanskih turista tokom sledeće dve nedelje.

“Želeo bih da uputim izvinjenje milionima naših klijenata i hiljadama zaposlenih, dobavljača i partnera koji su nas poduprali godinama. Duboko žalimo što nismo bili uspešni”, kazao je Fankhauzer u saopštenju objavljenom u ponedeljak rano ujutro.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije napuštenih aviona “Tomasa Kuka”, koji su uklonjeni sa svojih pozicija na aerodromima te zaposlenih koji ih napuštaju.

Svi letovi kompanije su otkazani, a putnici su upućeni na to da ne dolaze na aerodorom već da potraže informacije o organizaciji povratka na internet stranici kompanije, prenosi Hina.

Britanske vlasti kontaktiraju i hotele u kojima su gosti te agencije kako bi ih obavestili da će troškove preuzeti britanska vlada putem osiguravajućih društava.

Kolaps turističkog diva mogao bi izazvati scene haosa širom sveta, piše britanska agencija Rojters, napominjući da su turisti sada u hotelima u neplaćenim sobama i u udaljenim odredištima poput Goe, Gambije ili Grčke.

“Tomas Kuk” se urušio pod teretom dugova od 1,7 milijardi funti, konkurencije onlajn turističkih usluga, izmenjenog turističkog tržišta kojem se nije prilagodio i geopolitičkih događaja.

Prošle godine je toplotni talas u Evropi stvorio gubitke zbog odustajanja putnika od rezervacija.

Kompanija je u avgustu postigla dogovor s kineskim deoničarem i grupom banaka i vlasnika obveznica o finansijskoj injekciji teškoj 900 miliona funti.

Zauzvrat je kineska kompanija trebalo da postane vlasnik najmanje 75 odsto udela u “Tomas Kukovom” turističkom poslovanju i 25 odsto udela u avio kompaniji.

Preostali udeli trebali su da pripadnu zajmodavcima i vlasnicima obveznica.

Kompanija je u poslednji čas bila suočena s novim zahtevima da pronađe dodatnih 200 miliona funti kako bi sa zajmodavcima postigla dogovor o dokapitalizaciji koja joj je trebala pomoći da smanji dugove i prebrodi zimski period slabe potražnje za putovanjima.

Izvor: Dnevnik

Tags
Back to top button