I ponašanje bogataša pokazuje da stiže nova recesija – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

I ponašanje bogataša pokazuje da stiže nova recesija

Od snažnog rasta cena nekretnina, rasta proračuna koji je znatno veći naspram ekonomskog rasta, rast privatnog duga – sve su to signali finansijske krize u većem delu sveta.

Pokazuju to i indikatori, poput kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa ili tržišta kapitala u odnosu na dobit preduzeća. No, sada se pojavio još jedan znak upozorenja – i to od onih koji bi recesijom trebalo da budu najmanje ugroženi, bogataša, prenosi Expres.hr.

Naime, prema “Business Insideru”, imućni ljudi sve manje troše na luksuz. Tako su 2019. zabeleženi padovi u prodaji brojnih industrija luksuza – poput skupocenih automobila, umetnina, modi, nakitu, luksuznim nekretninama, prodaji plovila poput jahti i slično.

To zapravo znači da bogati štede novac i manje ga troše u sektorima luksuza. Kad kupci visokih prihoda počinju manje da troše, to je značajna pretnja ekonomskom razvoju, objašnjava ekonomski analitičar Mark Zandi.

“Svet se nalazi na rubu nove recesije, koja bi mogla da izbije već 2020., a moguće je da se njeni počeci osete i u ovoj godini”, smatra ugledni ekonomista Nouriel Roubini, jedan od retkih koji je predvideo kolaps nekretnina 2007. i 2008., i globalnu krizu koja je usledila, a sada tvrdi da smo “opasno blizu nove”.

Glavnu ulogu u krizi imaće SAD, odnosno stanje ekonomije najmoćnije zemlje sveta. Može se reći da se američka ekonomija “pregreva”, nakon čega nužno sledi “hlađenje”, odnosno sporija dinamika rasta.

Tags
Back to top button