Broker ojadio japanskog giganta – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Broker ojadio japanskog giganta

Micubiši korporacija, najveća japanska trgovačka kuća po prihodima, saopštila je da ih je jedan broker u trgovačkoj jedinici kompanije, čije je sedište u Singapuru, oštetio za 320 miliona dolara putem neovlašćenih transakcija derivatima sirove nafte, i da je slučaj prijavljen policiji.

To je, kako izveštava Rojters, veliki udarac za japansku trgovinsku kompaniju koja investira u raznu robu – od lososa do prirodnog gasa – i koja trguje mnogim robnim sirovinama širom sveta.

Ovo je prvi gubitak takve vrste u istoriji Micubišija, izjavio je portparol kompanije za britansku agenciju.

Micubiši je otkrio gubitke dok je pokušavao da locira trgovca koji se nakon odmora nije vratio u kompanijsku naftnu jedinicu Petro-Dajmond Singapur (PDS), izjavio je portparol kompanije za Rojters.

Otkriveno je da je zaposleni u PDS-u, koji se bavio trgovinom sirovom naftom za Kinu, “više puta učestvovao u neovlašćenim transakcijama derivatima i prikrivao ih da izgledaju kao hedž transakcije od januara ove godine“, naveo je Micubiši u saopštenju.

Dok PDS zatvara pozicije, “mi ispitujemo ukupan iznos gubitaka”, dodali su iz japanske kompanije, napominjući da je slučaj prijavljen policiji i da je ugovor s tim trgovcem raskinut. Iz Micubišija su, međutim, naveli da ne mogu da imenuju trgovca.

Fiksni telefon tog bivšeg zaposlenog je isključen, a pozivi na njegov mobilni telefon prebacuju se direktno na govornu poštu.

Predstavnik PDS-a u Singapuru je rekao za Rojters da nema nikakav komentar koji bi išao dalje od saopštenja matične kompanije u Japanu.

Tags
Back to top button