Vojvođanska banka za pola godine ostvarila neto dobit od 5,9 milijardi dinara – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Vojvođanska banka za pola godine ostvarila neto dobit od 5,9 milijardi dinara

Vojvođanska banka je za prvih šest meseci ove godine ostvarila neto dobit od 5,9 milijardi dinara, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je danas ta banka.

Banka je ovaj rekordni rezultat postigla uprkos činjenici da je u istom periodu ove godine podnela trošak od 697 miliona dinara koji se odnosi na konverzije portfelja stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, nakon leks specijalisa iz aprila 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

Prema rečima predsednika Izvršnog odbora Vojvođanske banke Predraga Mihajlovića, trend pozitivnog poslovanja iz prethodne godine je nastavljen i tokom završetka spajanja OTP Banke Srbija i Vojvođanske banke.

On je naveo da je banka u prvoj polovini ove godine ostvarila dobre rezultate na području kreditne aktivnosti, ostvarivši rast i u segmentu poslovanja sa stanovništvom i preduzetnicima i u delu koji se odnosi na poslovanje sa kompanijama.

“Neto krediti stanovništvu i preduzetnicima povećani su za 3,7 odsto i dostigli su nivo od 66 milijardi dinara, prvenstveno zahvaljujući rastu gotovinskih i stambenih kredita. Neto kreditiranje pravnih lica zabeležilo je u odnosu na kraj prethodne godine još dinamičniji rast od pet odsto i iznosi 70 milijardi dinara”, istakao je Mihajlović.

Dodao je da su, uprkos činjenici da je u prethodnom periodu zabeležen značajan pad nivoa aktivnih kamatnih stopa, neto prihodi od kamata veći u odnosu na isti period prošle godine za sedam odsto i iznose 3,78 milijardi dinara.

U skladu sa generalnim povećanjem obima poslovanja Vojvođanske banke, u prva dva kvartala 2019. godine došlo je i do povećanja ostvarenih neto prihoda od naknada i to za više od devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine, sa iznosom od 1,38 milijardi dinara.

U saopštenju se podseća i da je Vojvođanska banka ove godine dobila dva priznanja od vodećih međunarodnih bankarskih i finansijskih institucija – Commerzbank i Deutsche Bank.

Oni su Vojvođanskoj banci dodelili nagrade za komercijalna plaćanja i finansijske transfere, čime su, kako je ocenjeno, potvrđeni izuzetan kvalitet, visoki standardi i efikasnost u ovoj kategoriji poslovanja.

Banka je aktivna i u društveno odgovornom poslovanju i učestvuje u podršci projektima lokalne zajednice, ulažući u društveni, obrazovni, kulturni i sportski razvoj.

Istaknuto je i da saradnja sa Olimpijskim komitetom Srbije traje pet olimpijskih ciklusa i da se nastavlja sa podrškom sportista na putu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Vojvođanska banka je članica OTP Grupe, najvećeg pružaoca finansijskih usluga u Mađarskoj i dominantne regionalne bankarske grupe na tržištu Centralne i Istočne Evrope.

Bankarska grupa je prisutna u 11 zemalja regiona uz Mađarsku, sa bazom od skoro 18,5 miliona klijenata i zapošljava blizu 36.000 ljudi u Mađarskoj, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajni.

Konsolidovana dobit OTP Grupe u prvom polugodištu 2019. iznosila je 550 miliona evra, što je za 15 odsto više na godišnjem nivou.

Tags
Back to top button