Podaci NBS i CBCG: Krediti u evrima duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Podaci NBS i CBCG: Krediti u evrima duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori

Novoodobreni krediti u evrima su duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori, iako je u Crnoj Gori zvanična valuta evro, pokazuju zvanični podaci Narodne banke Srbije i Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Prema zvaničnim junskim podacima, prosečna ponderisana nominalna kamatna stopa na novoodobrene kredite kod crnogorskih banaka je iznosila 5,52 odsto, dok je u Srbiji za kredite u evrima prosečna ponderisana kamatna stopa iznosila svega 2,8 odsto.

Da su kamatne stope u Crnoj Gori veće nego u Srbiji, pokazuje i podatak da je kamata na dinarske kredite odobrene srpskoj privredi svega 5,1 odsto, dok je prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa u Crnoj Gori na kredite u evrima iznosila u junu čak 6,38 odsto. Poređenja radi, kamate u Srbiji na dinarske kredite kreću se u rasponu od 4,9 do 5,7 odsto.

To praktično znači da su, uprkos pozitivnim pomacima i agilnosti CBCG, realne primedbe iz godišnjeg Izveštaja bankarskog ombudsmana gde se klijenti žale da su kamate u Crnoj Gori i dalje previše visoke, kao i da su krediti i dalje jako skupi.

U Crnoj Gori kamata 6,38 odsto

Prema zvaničnim podacima iz julskog Biltena Centralne banke, prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa na novodobrene kredite u junu je iznosila 6,38%, dok je prosečna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na novoodobrene kredite iznosila 5,52%.

Na mesečnom nivou, nominalna kamatna stopa ostvarila je pad od 0,01 procentna poena (p.p), dok je efektivna kamatna stopa ostvarila rast od 0,18 p.p. Na godišnjem nivou nominalna kamatna stopa zabeležila je pad od 0,15 p.p, dok je efektivna kamatna stopa zabeležila pad od 0,01 p.p.

Što se tiče kamatne stope banaka na ukupno odobrene kredite, prosečna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na ukupno odobrene kredite u junu 2019. godine iznosila je 5,61%, dok je prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 6,20%.

Na mesečnom nivou nominalna kamatna stopa je ostala nepromenjena, dok je efektivna kamatna stopa zabeležila rast od 0,02 p.p.

Na godišnjem nivou nominalna kamatna stopa beleži pad od 0,25 p.p, dok efektivna kamatna stopa beleži pad od 0,27 p.p.

Skupi krediti kod MFI

Prema istim podacima, kamatne stope kod Mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) su i dalje izuzetno visoke i kreću se do čak 24,19 odsto.

Prosečna ponderisana nominalna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija na ukupno odobrene kredite u junu 2019. godine iznosila je 20,53%, dok je prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 24,19%.

U odnosu na prethodni mesec nominalna kamatna stopa manja je za 0,01 p.p, dok je efektivna kamatna stopa manja za 0,03 p.p. U odnosu na isti period prethodne godine prosečna ponderisana nominalna kamatna stopa viša je za 0,06 p.p, dok je efektivna kamatna stopa manja za 0,06 p.p.

U Srbiji kamata na eurokredite 2,8 odsto

Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, krediti su daleko povoljniji kod nas nego u Crnoj Gori.

“Prosečna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene kredite privredi u evrima i evroindeksirane kredite bila je nepromenjena u odnosu na mart i u junu je iznosila 2,8%, što je neznatno više (za 0,1 p.p.) nego krajem 2018, a za 4,5 p.p. niže u odnosu na maj 2013”, navodi se u Izveštaju.

S druge strane, kamate na kredite stanovništu u evrima su u junu iznosile zapajuće niskih 3,3 odsto.

“I prosečna kamatna stopa na kredite stanovništvu u evrima i dinarske evroindeksirane kredite zabeležila je novi minimum u junu (3,3%).  U odnosu na mart ova stopa je snižena za 0,8 p.p., a za 4,8 p.p. u odnosu na maj 2013. Pad prosečne kamatne stope duguje se znatno većem učešću novoodobrenih evroindeksiranih stambenih kredita stanovništvu u ukupnim evroindeksiranim kreditima stanovništvu, u velikoj meri usled primene Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, a kod kojih je inače kamatna stopa niža u odnosu na kredite za ostale namene”, navodi se između ostalog u Izveštaju NBS.

Kamata 3 odsto za stambene kredite

Kamatna stopa, prema Izveštaju NBS, na stambene kredite u junu je iznosila 3,0%, i u odnosu na mart povećana je za 0,2 p.p., takođe pod uticajem konverzije.

“Istovremeno, kamatna stopa na evroindeksirane potrošačke kredite (4,7%) bila je ista kao u martu, dok su povećane stope na ostale (za 0,2 p.p. na 5,9%) i gotovinske kredite (za 0,1 p.p., na 3,1%)”, poručuje se u Izveštaju.

Kamate na dinarske kredite

Zanimljivo je da je prosečna ponderisana kamatna stopa na nove dinarske kredite privredi u junu  od 5,1% bila je niža za 0,1 p.p. u odnosu na mart, pod uticajem pada kamatnih stopa na investicione i ostale nekategorisane kredite.

“U odnosu na kraj 2018. prosečna cena dinarskih kredita privredi niža je za 0,6 p.p, a za 11,4 p.p. u odnosu na maj 2013, kada je započeto ublažavanje monetarne politike Narodne banke Srbije. Očekujemo da će se i poslednja sniženja referentne kamatne stope iz jula i avgusta, preneti kao i do sada na nižu cenu dinarskih kredita, čime će se nastaviti podrška Narodne banke Srbije privrednom rastu”, piše u Izveštaju.

Posmatrano po namenama, u junu su u Srbiji kamatne stope na dinarske investicione kredite (5,7%) i ostale nekategorisane kredite (4,9%) bile niže nego u martu, dok je kamatna stopa na kredite za obrtna sredstva (4,9%) povećana.

Kada je u pitanju veličina preduzeća, cena dinarskog zaduživanja velikih (4,8%), malih (5,2%) i mikro (6,1%) preduzeća bila je niža, a srednjih (5,0%) viša nego u martu.

“Posmatrano po namenama, tokom uporednog perioda snižene su stope na evroindeksirane investicione i ostale nekategorisane kredite, na 3,0% i 2,5%, respektivno. S druge strane, kamatne stope na kredite za obrtna sredstva (2,8%) i kredite za uvoz (1,9%) su povećane. Pritom, smanjena je cena zaduživanja mikro i malih preduzeća, na 3,5% i 3,0%, respektivno, dok su se srednja i velika preduzeća zaduživala po stopi od 2,7%, što je više nego u martu”, zaključuje se u Izveštaju Narodne banke Srbije.

Ekstra profit

Upoređujući podatke vidi se da su krediti u evrima daleko povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori, pa čak i većina dinarskih kredita. Što nije logično, jer je dinar kao valuta daleko slabija od evropske valute. Bez obzira što je Srbija poslednjih godina potpuno zaustavila inflaciju i “zabetonirala” odnos evra i dinara na 1:118.

Komercijalne banke u Crnoj Gori određujući visoke kamate ostvaruju ekstra profit. Sve preko leđa crnogorskih građana…

Izvor: Analitika

Tags
Back to top button