Vlada Republike Srpske se zadužila kod Nove Banke kreditom od 90 miliona KM – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Vlada Republike Srpske se zadužila kod Nove Banke kreditom od 90 miliona KM

Republika Srpska zadužila se kod Nove banke za 90 miliona maraka na period od osam godina, a ugovor je zaključen nedavno, otkriva portal Capital.ba.

Na tender su stigle dve ponude, jedna u vrednosti od 9,23 miliona, a druga od 11,14 miliona KM bez PDV-a.

Prihvaćena je ponuda Nove banke od 9,23 miliona KM bez PDV-a, a ugovor je zaključen 5. septembra.

Ministarka finansija RS Zora Vidović juče je rekla da je Budžet Srpske u plusu, i to za isti iznos za koji je i zaključen ugovor o kreditu, odnosno za 90 miliona KM.

 

Odluka o kreditnom zaduživanju Vlade RS propisivala je da se odobrava zaduženje RS kod domaćih i inostranih kreditora u ukupnom iznosu od 90 miliona KM kao i da je priliv novca po ovom osnovu planiran u budžetu za 2019. godinu.

Propisano je bilo i da Srpska uzima kredit na period od osam godina, uz grejs period od godinu dana, i po maksimalnoj kamatnoj stopi od 3,25 odsto godišnje.

Odlukama o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u ovoj godini, koje je Narodna skupština RS usvojila, planirano je da se Srpska ukupno zaduži 591 milion KM.

Od tog iznosa, dugoročnim kreditima i obveznicama predviđeno je zaduženje od 371 milion KM, a oko 220 miliona emisijom trezorskih zapisa, o čemu je Capital ranije pisao.

Tags
Back to top button