Banke strahuju od BigTech konkurenata i buma tržišta bezgotovinskih plaćanja – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEFinTechINOSTRANE BANKEINOVACIJESVE VESTI

Banke strahuju od BigTech konkurenata i buma tržišta bezgotovinskih plaćanja

Kako jača globalni bezgotovinski promet i fintech i Big Tech konkurencija cveta, banke i dalje nerado prihvataju otvoreno bankarstvo putem razmene podataka, parnerstava u ekosistemu i otvorenih platformi, navodi se u izveštaju Capgeminija.

Najnoviji izveštaj o svetskim plaćanjima pokazuje da količina transakcija bezgotovinskog plaćanja brzo raste, posebno na tržištima u razvoju u Aziji (rast od 32%) i srednjoj Evropi, Bliskom Istoku i Africi (19%). Do 2022. očekuje se da će bezgotovinske transakcije dostići milijardu – što je godišnja stopa rasta od 14%.

Ipak, među učesnicima koje je Capgemini ispitao u 18 zemalja većina ima više straha nego optimizma u pogledu tempa i smera promena na tržištu, a zabrinuti su zbog velikih tehnoloških izazivača i nedostataka otvorenog bankarstva.

Gotovo dve trećine kao vodeću pretnju identifikuju Big Tech konkurente kao što su Facebook, Google, Apple i Amazon, a koji povećavaju globalni domet, brand equity, poverenje korisnika i veliko korisničko iskustvo.

Većina napora za digitalnu transformaciju u 60% banaka je odgovor na regulatornu usklađenost. Usvajanje API-ja izvan onoga što zahteva regulacija bilo je sporo: većina banaka ne planira implementirati API-je koji izlažu podatke u područja, uključujući intra-bankarska plaćanja i lokacije podružnica/bankomata.

Tamo gde banke nisu ovlašćene da dele više podataka, obično odlučuju da to neće učiniti, a otvoreni API “smatra se pre igrom usklađenosti s propisima, nego kao mogućnost za rast”, kaže se u izveštaju.

“Pejzaž globalnih plaćanja prolazi kroz značajnu evoluciju, ali ne osećaju se svi učesnici ugodno s tempom i smerom promena”, kaže Anirban Bose, direktor strateške poslovne jedinice za finansijske usluge Capgemini-ja.

Tags
Back to top button