Uprava carina: Počeli dogovori sa SB o realizaciji projekta unapređenja trgovanja i saobraćaja na Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Uprava carina: Počeli dogovori sa SB o realizaciji projekta unapređenja trgovanja i saobraćaja na Zapadnom Balkanu

Uprava carina saopštila je danas da su počeli dogovori o realizaciji projekta unapređenja trgovanja i saobraćaja na Zapadnom Balkanu sa Svetskom bankom.

Cilj projekta je olakšanje trgovine i transporta na području zemalja Zapadnog Balkana i EU, uvođenje potpunog elektronskog poslovanja u oblasti koja se odnosi i na carinsko poslovanje, kao i efikasnost u pogledu sigurnosnih kontrola, čime bi se obezbedio veći nivo bezbednosti samog carinskog poslovanja, saopšteno je iz Uprave carine.

Projekat treba da podrži napore šest carinskih teritorija Zapadnog Balkana, Albanije, BiH, AP Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, za unapređenjem ekonomske saradnje u regionu i sa EU.

Početkom maja potpisan je zajam za Projekat regionalne trgovine i transportnih olakšica u zemljama Zapadnog Balkana gde prva faza tog regionalnog projekta u koju su uključene Srbija, Albanija i Severna Makedonija iznosi 90 miliona dolara, od čega će Srbiji pripasti 40 miliona.

Deo projekta podrazumeva i dizajniranje, razvoj i implementaciju sistema “Jedinstvenog nacionalnog prozora” (National Single Window) za čije uvođenje je predviđeno osam miliona dolara.

Uvođenje tog sistema će omogućiti transparentnost, smanjenje troškova transporta, unapređenje koordinacije kako unutar Uprave carina, tako i sa graničnim inspekcijskim službama, što znatno utiče na smanjenje vremena neophodnog za pregled robe, navode iz Uprave carina.

Uvođenje ”Jedinstvenog nacionalnog prozora” bi u velikoj meri doprinelo neutralisanju povremenih zastoja do kojih i danas dolazi na graničnim prelazima.

Zahvaljujući tom sistemu moguće je sinhronizovati rad svih službi na graničnim prelazima, što je jedan od najznačajnijih preduslova za rešavanje trenutnih izazova i predstavljalo bi značajan podsticaj za razvoj privrede.

Sastanku na kome su razmatrane mogućnosti najefikasnije realizacije pomenutog projekta prisustvovala je Snežana Karanović, pomoćnik ministra finansija, dok je sve prisutne u ime domaćina pozdravio zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević.

Tags
Back to top button