Uskoro aplikativni porez za paušalce – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Uskoro aplikativni porez za paušalce

U toku ove godine Vlada Republike Srbije formirala je radnu grupu sa ciljem unapređenja paušalnog oporezivanja. Osnovni cilj i zadatak te grupe je uvođenje aplikativnog softvera koji će biti na portalu Poreske uprave, navodi se na portalu Poreske uprave Srbije.

„Svako fizičko lice će unosom par elemenata od značaja za oporezivanje, dobiti informaciju o nivou iznosa poreza i doprinosa koji ga očekuju ukoliko se opredeli za osnivanje preduzetničke radnje u narednom periodu. Taj aplikativni softver će takođe služiti za automatizaciju poslovnog procesa u smislu donošenja rešenja za sve paušalno oporezovane obveznike u toku decembra meseca za narednu poslovnu godinu”, kaže Dragan Agatunović.

Na taj način biće izbegnute dve primedbe preduzetnika. Prva, da ne znaju koji je tačan nivo poreskih obaveza u trenutku osnivanja preduzetničke radnje, a druga da se poreska obaveza utvrđuje u različitim mesecima u toku godine, prenosi Nova ekonomija.

Prema rečima Dragana Agatunovića na ovaj način svako od budućih preduzetnika znaće koji nivo obaveza može da očekuje ukoliko otvori preduzetničku radnju, a u toku decembra odnosno do kraja tekuće godine preduzetnici će dobiti rešenje koje se odnosi na narednu poslovnu godinu.

Tako će se postupak olakšati svim učesnicima, smanjiće se troškovi i poreskim obveznicima i Poreskoj upravi.

Tags
Back to top button