Rekordan profit naftnih kompanija: Pet najvećih otvarilo zaradu veću od 190 milijardi dolara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Rekordan profit naftnih kompanija: Pet najvećih otvarilo zaradu veću od 190 milijardi dolara

Pet najvećih kompanija je ostvarilo profit od ukupno više od 190 milijardi dolara.

Zahvaljujući izuzetno povećanim cenama gasa i nafte, zapadne naftne kompanije zarađuju više nego ikada. Stručnjaci polaze od toga da su najveće zapadne naftne kompanije, EXXon, Chevron, BP, Shell i Total, prošle godine ostvarile ukupan profit od više od 190 milijardi dolara. To potvrđuju i do sada objavljeni izveštaji samih kompanija.

Od izbijanja agresorskog rata protiv Ukrajine, zapadni svet delom bojkotuje ruski gas i naftu i morao je brzo da pronađe nove izvore energije. To je dovelo do povećanja potražnje i povećanja cene.

Povećane cene nafte i gasa nisu jedini razlog za megaprofit, smatra ekonomistkinja Univerziteta Masačusets Izabela Veber. Niski troškovi proizvodnje su takođe važan faktor, kaže. Naftna industrija zatvorila je skupe proizvodne pogone zbog pada potražnje tokom pandemije i još ih nije vratila u puni pogon – iako je posle korona-krize globalna potražnja za naftom ponovo povećana, a ponuda smanjena sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Francuska: TotalEnergies – 36,2 milijarde dolara

Francuski TotalEnergies ima šta da pokaže: prošle godine je ostvario profit od neverovatnih 36,2 milijarde dolara. To je duplo više nego prethodne godine. Međutim, 15 milijardi dolara je otpisao zbog povlačenja iz Rusije i još neke stvari u visini od 700 miliona dolara.

Uprkos tome čist profit je rekordan: 20,5 milijardi dolara (19,1 milijarda evra). To predstavlja povećanje od 28 odsto na godišnjem nivou i jedan od najboljih rezultata neke francuske kompanije svih vremena.

TotalEnergies je posebno profitirao od visokih cena nafte i gasa, i ogromnog povećanja potražnje za tečnim prirodnim gasom (LNG), kako je kompanija objavila u sredu. Kompanija planira otkup akcija u iznosu od dve milijarde dolara u tekućem prvom kvartalu 2023, rekao je šef firme Patrik Pujane

Britanija: Shell 40 milijardi, BP 28 milijardi

Zahvaljujući procvatu poslovanja s gasom, britanska energetska kompanija Shell je 2022. udvostručila profit u odnosu na prethodnu godinu, na skoro 40 milijardi dolara. Time je takođe postigla najbolji poslovni rezultat u svojoj istoriji.

A takođe britanska naftna kompanija BP više je nego udvostručila svoj profit prošle godine, na oko 28 milijardi američkih dolara.

SAD: Exxon 56 milijardi, Chevron 35,5 milijardi

Najveća američka naftna kompanija Exxon ostvarila je neto profit od skoro 56 milijardi dolara u 2022. godini – oko 140 odsto više nego u prethodnoj godini, što je najveći rezultat u više od 140-godišnjoj istoriji kompanije.

Chevron je takođe ostvario profit od 35,5 milijardi američkih dolara, više nego dvostruko više nego u prethodnoj godini.

Ima i kritike zbog ogromnih profita

Evropska unija je još u septembru odlučila da na spektakularne profite energetskih kompanija uvede takozvani porez na višak profita. Novac će biti iskorišćen za finansiranje pomoći građanima i preduzećima. Međutim, Exxon (SAD) je već najavio da će sudskim putem osporiti taj porez.

Kopredsedavajući nemačke stranke Levice Martin Širdevan kritikovao je planirano oporezivanje viška profita rekavši da je to premalo i da stupa na snagu prekasno. S druge strane, nemačka vlada svojim letnjim popustom na gorivo doprinela je visokim profitima naftnih kompanija.

Zaštitnici potrošača u Nemačkoj pozivaju na intervencije politike: “Moraju se zabraniti preveliki profiti”, rekla je Leonora Holing, predsednica udruženja potrošača energije za list “Noje osnabriker cajtung”.

U Francuskoj su sindikati i ekolozi optužili TotalEnergies da se bogati na račun životne sredine, a da istovremeno radnici nemaju skoro ništa od tog ogromnog profita. Kompanija je na to odgovorila ukazujući na popuste na cene goriva koji su prošle godine odobreni francuskim vozačima. Izvršni direktor Patrik Pujane obećao je dalje takve mere.

A u svom obraćanju o stanju nacije, predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na veće poreze na otkup sopstvenih akcija. Radi se o potezu koji firme redovno povlače da bi smanjile broj vlasnika akcija i povećale dividende (sumu novca koju dobijaju po akciji) onima koji ih poseduju. Otkupom sopstvenih akcija firma takođe smanjuje sumu na koju mora da plati porez.

Zaštita klime u drugom planu

Zbog straha vlada zapadnih država od problema u snabdevanju naftom i gasom, pitanje zaštite klime palo je u drugi plan. Fosilno gorivo se kupuje gde god se nađe na tržištu.

A zbog velike potražnje za naftom i gasom, BP je smanjio svoje klimatske ciljeve: do 2030. će proizvodnju nafte smanjiti 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ranije je najavljeno 40 odsto. Ta britanska kompanija se predstavljala kao jedan od pionira u energetskom sektoru sa svojim ciljevima zaštite klime.

Izvor: DW/Blic

Tags
Back to top button