Le Mer: Libra neće moći u Evropsku uniju – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Le Mer: Libra neće moći u Evropsku uniju

Fejsbukova digitalna valuta “libra” ne može biti puštena u opticaj u Evropi dok postoji zabrinutost zbog autonomije te kompanije, sistemskih finansijskih rizika i zloupotrebe njene dominantne pozicije na tržištu, rekao je francuski ministar finansija Bruno le Mer.

Fejsbuk je u junu najavio planove za pokretanje nove valute pošto proširuje elektronsko poslovanje, ali se Libra našla na udaru kritika regulatora širom sveta, koji strahuju da bi moglo doći do destabilizacije globalnog finansijskog sistema.

Le Mer nije objavio detalje o načinu na koji Francuska može da spreči dolazak libre u EU.

On je, takođe, naglasio da je sa dolazećim i odlazećim predsednikom Evropske centralne banke u kontaktu kada je reč o uspostavljanju javne digitalne valute pod okriljem međunarodnih finansijskih institucija.

– Ova eventualna privatizacija novca sadrži rizik od zloupotrebe dominantnog položaja, naglasio je Le Mer prilikom razgovora o projektu Libra na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu.

Grupa G7 upozorila je u julu da neće dozvoliti da projekat Libra bude nastavljen sve dok ne bude otklonjena zabrinutosti regulatora, kao i da je neophodno prvo obaviti razgovore o projektu.

Tags
Back to top button