CBCG: Najviše falsifikovanih evro novčanica u apoenima od dva, 20 i 50 evra – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

CBCG: Najviše falsifikovanih evro novčanica u apoenima od dva, 20 i 50 evra

Za osam meseci tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno 5.397 komada falsifikovanog novca, ukupne vrednosti 35.810 evra, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

U postupku tehničke analize novca, u periodu od januara do kraja avgusta tekuće godine obrađeno je ukupno 5.397 komada falsifikovanog novca. U valutnoj strukturi falsifikovanog novca prednjače evro novčanice i kovani novac. Za osam meseci otkriveno je 398 komada falsifikovanih evro novčanica. Ukupna vrednost falsifikata evro novčanica je 25.935 evra i 4.989 komada kovanog novca ukupne vrednost 9.875 evra objasnili su iz CBCG.

Podaci Centralne banke pokazuju da se najviše falsifikuju apoeni evra od dva, 20 i 50 evra. Falsifikati novca iz regiona, dinara, konvertibilne marke, kuna… nisu otkriveni u Crnoj Gori.

Na pitanje iz kojih država dolaze falsifikati i da li ima falsifikovanja u Crnoj Gori u Centralnoj banci nisu odgovorili, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

– Ovo pitanje nije u nadležnosti Centralne banke objasnili su iz ove institucije.

Na pitanje da li svi koji rade sa novcem trgovci, taksisti… moraju imati aparate za detektovanje ispravnosti, iz CBCG kažu da je nemoguće svima koji profesionalno rade sa gotovim novcem obezbediti da imaju uređaje za otkrivanje falsifikovanog novca.

– Čak ni tada ne bi bio apsolutno otklonjen rizik od pojave falsifikata ističu u Centralnoj banci.
CBCG, kako su pojasnili, nastoji da građanima, na jednostavan način, pojasni kako mogu prepoznati lažni novac.

– Eksperti iz Centralne banke vrše stalne edukacije zaposlenih u poslovnim bankama, koji su angažovani na poslovima sa gotovinom. Zato građani, uz potrebnu opreznost kod rukovanja gotovinom, svaku sumnjivu novčanicu ili kovanicu treba da ponesu na proveru u najbližu banku savetuju iz CBCG.

Podsetimo da odluke koje je ranije usvojila Centralna banka povećavaju zaštitu evra od falsifikata. Među tim odlukama su izmene Odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama evra, izmene Odluke o postupanju sa sumnjivim primercima evro novčanica i kovanog novca i druge aktivnosti za zaštitu evra od falsifikovanja, o izmenama Odluke o proveri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj evro novčanica i kovanog novca, odluka o reprodukciji novčanica. Njome se utvrđuju bliži uslovi reprodukcije evro novčanica, kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori. Donošenjem ovih odluka, kako su ranije za Pobjedu ocenili iz CBCG, nacionalna regulativa je potpuno usklađena sa regulativom Evropske unije i Evropske centralne banke, što je od velikog značaja u pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

(Pobjeda)

Tags
Back to top button