Advokati: NBS se meša u ugovore o zajmu kompanija i stranih banaka – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKENBSSVE VESTI

Advokati: NBS se meša u ugovore o zajmu kompanija i stranih banaka

Narodna banka Srbije (NBS) nedavno je odbila da odobri aneks ugovora o zajmu između jedne srpske firme i strane banke koji sadrži takozvanu „zero-floor Euribor” klauzulu, koja garantuje da neće biti negativne kamatne stope na kredit, objavio je portal SEELegal, prenosi Nova ekonomija.

Euribor je evropska međubankarska kamatna stopa, i njegova visina utiče na visinu kamate na zajmove. „Zero-floor Euribor” klauzula znači da će ugovorne strane obračunavati Euribor kao da je njegova vrednost nula ukoliko bude negativan.

Kako se navodi, jedna kompanija iz Srbije i inostrana banka potpisali su aneks ugovora sa takvom klauzulom, ali NBS je zauzela stav da je ta klauzula suprotna domaćem zakonodavstvu.

Međutim, ovakvoj interpretaciji srpskog ugovornog prava može se prigovoriti dosta toga, navodi se u tekstu koji potpisuje Tijana Kojović iz advokatske kancelarije BDK Partners.

Propisi Srbije nalažu da svaki prekogranični zajam, uključujući aneks na ugovor o zajmu, mora biti prijavljen od strane dužnika iz Srbije NBS-u, koja mora da stavi pečat na kreditni izveštaj.

Centralna banka nije nadležna po zakonu da pregleda sadržaj ugovora o zajmu, ali u praksi NBS se redovno meša u sadržaj ovih ugovora nakon što joj budu prijavljeni, navodi se u tekstu.

„Ona (NBS) uslovljava pečatiranje kreditnog izveštaja tako što traži od poverioca da unese različite izmene u ugovor o zajmu koji je već potpisan”, piše u tekstu.

Kako se navodi, ova praksa nije u skladu sa zakonom i frustrira dužnike i poverioce jer ne mogu znati da li će moći da sprovedu transakcije koje su dogovorili.

Strana koja pozajmljuje nema izbora osim da pristane na zahteve NBS ako žele da koriste pozajmljena sredstva.

„Nijedna zakonska odredba, sudska presuda ili relevantno pravno mišljenje ne podržava stav NBS da ’zero-floor Euribor’ nije u skladu sa srpskim ugovornim pravom”, navodi se u tekstu.

Tags
Back to top button