Libra zatražila licencu od švajcarskih regulatora – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Libra zatražila licencu od švajcarskih regulatora

Fejsbukova kriptovaluta Libra zatražila je smernice za dobijanje licence za plaćanje od švajcarskog regulatora Finma, što je nateralo finansijskog čuvara da ažurira svoj pravilnik o tretiranju projekata stabilnih kovanica.

U dodatku svojim Smernicama o inicijalnoj ponudi kovanog novca (ICO), Finma navodi da je njeno postupanje sa stabilnim kovanicama praćeno postojećim pristupom korišćenim za tokene temeljene na blockchainu, s naglaskom na ekonomsku funkciju na osnovi “od slučaja do slučaja”.

Finma naglašava da će pristup Libri zahtevati licencu platnog sistema prema Zakonu o infrastrukturi finansijskog tržišta (FMIA).

Finma kaže da će usluge planirane projektom Libra nadići usluge čistog platnog sistema i podležu strožijim regulatornim zahtevima oko raspodele kapitala, koncentracije rizika i likvidnosti, kao i upravljanja rezervama Libre.

Uz obilje opreza, Finma izražava mišljenje da planirani međunarodni obim projekta zahteva međunarodno koordinisan pristup.

“Konkretno, u međunarodnoj koordinaciji trebalo bi razviti definiciju zahteva za upravljanjem rezervom i upravljanja oko nje, kao i za borbu protiv pranja novca”, navodi Finma. “Ostala pitanja postavljena u kontekstu projekta Libra, poput onih koja se odnose na porezno pravo, pravo tržišnog takmičenja ili zakon o zaštiti podataka, nadilaze obim nadzornog prava i stoga su izvan nadležnosti Finme”.

Uprkos svetskoj regulativnoj krizi oko projekta, udruženje Libra je tvrdoglavo u pogledu svojih perspektiva, govoreći: “Mi započinjemo konstruktivan dijalog s Finmom i vidimo put za to da open-source blockchain mreža postane regulisana, sa smanjenim trenjem i visoko sigurnosni sistem plaćanja”.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button