EIB će podržati projekte u oblasti zaštite životne sredine -Potrebno uložiti 5 mlrd EUR u sektor otpadnih voda – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

EIB će podržati projekte u oblasti zaštite životne sredine -Potrebno uložiti 5 mlrd EUR u sektor otpadnih voda

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) koju je predvodio Mateo Rivelini, šef odeljenja za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan, o investicijama, projektima i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.
Razgovarali su o mogućnosti buduće saradnje sa Evropskom investicionom bankom na novim projektima i modelima podrške Evropske investicione banke, navodi se u saopštenju.
Ministar Trivan je zahvalio na dobroj, partnerskoj saradnji na važnim infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje, uz podršku EIB, posebno u sektoru otpadnih voda i otpada koji je od prioritetnog značaja u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine, navodi se na sajtu Vlade.
Trivan je rekao da je potrebno uložiti 5 mlrd EUR u sektor otpadnih voda i još 1,5 mlrd do 2 mlrd EUR za rešavanje problema otpada i da su za to neophodni kvalitetni projekti.
Prema njegovim rečima, to su ogromna ulaganja koja iziskuju dobro planiranje, kao i dobru organizaciju na lokalu.
– U skladu sa tim, resorno ministarstvo je, sagledavši nedostatak stručnih i finansijskih kapaciteta opština, pomoglo u izradi projektno-tehničke dokumentacije, tako da u ovom momentu imamo spremnih 13 projekata i još 33 koji su u završnoj fazi, rekao je ministar.
Trivan je podvukao da su dobro pripremljeni održivo-razvojni projekti u životnoj sredini važni u momentu kada Srbija pokreće investicioni ciklus, zahvaljujući snažnoj ekonomiji i rastu BDP.
– Investiranje u životnu sredinu nije trošak, već dobit za građane i ekonomiju – zaključio je ministar.
Predstavnici Evropske investicione banke iskazali su spremnost da, uz stručno-tehničku pomoć, daju i finansijsku podršku u obezbeđivanju novih grantova i kreditnih sredstava za realizaciju i proširenje projekata u životnoj sredini, oblasti koja je za EIB jedna od glavnih prioriteta u Srbiji i regionu.
Izvor: eKapija
Tags
Back to top button