Beloruska rublja na listi valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Beloruska rublja na listi valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je na današnjoj sednici Odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se beloruska rublja uvodi na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu.

“Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila sve boljim trgovinskim odnosima Republike Srbije sa Republikom Belorusijom, odnosno konstantnim rastom spoljnotrgovinske razmene i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu. Međusobna saradnja i veoma dobri bilateralni odnosi između dve države odražavaju se i na ekonomske odnose sa Belorusijom, gde sve veći broj domaćih kompanija plasira svoje proizvode i usluge. Ugovaranje i izvršavanje tih poslova u lokalnoj valuti, uz već tradicionalno dobru poslovnu reputaciju koju su kompanije iz Srbije izgradile u Belorusiji, doprineće povećanju njihove konkurentnosti, o čemu je Narodna banka Srbije posebno vodila računa prilikom donošenja ove odluke”, navela je NBS.

Uvođenje beloruske valute na domaće devizno tržište, kažu, pokazuje proaktivni pristup Narodne banke Srbije u obezbeđivanju povoljnog ambijenta i uslova za ulaganje za investitore koji dolaze iz regiona. Ovi investitori sve više su zainteresovani za ulaganje u Srbiju zahvaljujući rezultatima Vlade Republike Srbije i Narodne banke Srbije na očuvanju i jačanju makroekonomske stabilnosti i očuvanju relativne stabilnosti deviznog kursa.

Takođe, dodaju, očekuje se da uvođenje beloruske rublje podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije i Belorusije, i to kako onih čija je realizacija već u toku, tako i onih koji se očekuju u narednom periodu.

Beloruska rublja će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju. Takođe, beloruska rublja će se uključiti na listu deviza koje kupuje i prodaje Narodna banka Srbije.

Beloruska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „beloruska rublja“ sa slovnom oznakom BYN i numeričkom oznakom 933.

“Podsećamo da je Narodna banka Srbije tokom prethodnih sedam godina, sa ciljem obezbeđenja povoljnijeg poslovnog i investicionog ambijenta, kao i radi diversifikacije i unapređenja trgovinske i ukupne ekonomske saradnje Republike Srbije sa drugim zemljama, omogućila trgovanje na domaćem deviznom tržištu sa još pet valuta – ruskom rubljom, kineskim juanom, turskom lirom, bugarskim levom i rumunskim lejom. Zbog potreba privrede i daljeg razvoja ekonomskih odnosa, omogućeno je i trgovanje u devizama sa još pet valuta zemalja u okruženju kojima je do tada bilo moguće trgovanje isključivo u formi efektivnog stranog novca – mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom”, istakli su u NBS.

Navedena Odluka stupa na snagu 30. septembra 2019. godine.

Tags
Back to top button