Dojče banka plaća 100 miliona USD da izbegne suđenje za korupciju – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Dojče banka plaća 100 miliona USD da izbegne suđenje za korupciju

Nemačka Dojče banka je pred američkim sudom pristala da plati kazne u iznosu većem od 100 miliona dolara, kako bi izbegla krivični proces po optužbi da je bila deo međunarodne koruptivne šeme sa ciljem dobijanja poslova u Saudijskoj Arabiji.

Advokati Dojče banke, koja odavno ima poslovne veze s odlazećim predsednikom SAD Donaldom Trampom, to su potvrdili tokom video-konferencije s federalnim američkim sudijom u Njujorku.

Prema sudskim dokumentima, Dojče banka je potkupljivala posrednike kako bi dobijala poslove u Saudijskoj Arabiji, knjižeći isplate kao “propratne naknade” (referral fees).

Jednom prilikom oko 2012. godine, Banka je platila jednom od svojih posrednika 1.087.538 dolara “i učinila da te isplate budu lažno registrovane u knjigama i računima kompanije”, piše u dokumentima suda.

Drugi posrednici su zahtevali novac za jahtu i za kuću u Francuskoj kao naknadu, piše u spisima, piše SeeBiz.

Portparol Dojče banke Den Hanter odbio je da komentariše detalje predmeta.

Hanter je rekao da je sporazum o prekidu krivičnog gonjenja pokazao da je Dojče banka preuzela odgovornost za svoje poteze i da njena saradnja sa američkim federalnim vlastima “odražava njenu transparentnost i rešenost da ta pitanja ostavi daleko iza sebe”.

Predmet je rešen u poslednjim danima mandata Trampa koji je dugo imao poslovne veze s Dojče bankom, čije aktivnosti američke vlasti ispituju godinama.

Dojče banka, jedna od retkih koja je bila spremna da pozajmi novac Trampu posle bankrotstva niza njegovih firmi početkom 1990-ih godina, našla se u središtu istraga dva tužilaštva u SAD. te istrage se smatraju potencijalnom pretnjom po odlazećeg republikanskog predsednika kada mu 20. januara istekne mandat.

Dvoje tužilaca koji vode istrage, Sajrus Vens i Leticija Džejms, oboje iz Trampu suprotstavljene Demokratske stranke, zatražili su da im Dojče banka dostavi dokumenta povezana s predsednikom SAD. On tvrdi da su te istrage politički motivisane.

U ranijim sudskim procesima, Banka sa sedištem u Frankfurtu je pristala na kaznu od 16 miliona dolara po odvojenim optužbama za koruptivne poslove u Rusiji i Kini.

Dojče banka je pristala i da plati američkoj državi Njujork 150 miliona dolara radi odustajanja te države od tužbe da je Banka prekršila pravila u poslovanju sa američkim milijarderom Džefrijem Epstajnom osuđenim za seksualne prestupe. On se ubio u zatvoru u avgustu 2019. godine, dok je čekao suđenje po optužbi za posredovanje u prostituciji.

Prošle godine je bilo i navoda da je Dojče banka davala skupocene poklone visokim kineskim zvaničnicima i drugima kako bi postala važan igrač u finansijskoj industriji Kine.

Tags
Back to top button