Malim i srednjim preduzećima dostupno 740 miliona evra kredita – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUIMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Malim i srednjim preduzećima dostupno 740 miliona evra kredita

Na Regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva u Beogradu istaknuto strateško opredeljenja Vlade Srbije i resornog ministarstva da pomažu razvoj preduzetništva, mala i srednja preduzeća.

Malim i srednjim preduzećima u Srbiji biće dostupno više od 740 miliona evra povoljnih kredita u narednom periodu u okviru programa Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, a zajmovi srpskim firmama biće obezbeđeni kroz pet finansijkih posrednika odnosno banaka, najavio je danas državni sektretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Stojanović je na Regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva (Enterprise Europe Network -EEN) u Beogradu istakao strateško opredeljenja Vlade Srbije i resornog ministarstva da pomažu razvoj preduzetništva, mala i srednja preduzeća.

Upravo ovaj sektor u Srbiji čini 99 procenata ukupnih preduzeća i zaposlenih u našoj zemlji.

“Naš glavni cilj je unapređenje njihove konkurentnosti, produktivnosti i proširenje njihovog poslovanja i zapošljavanja. U okviru COSME, pet finansijskih posrednika učestvuju u ovom programu, a više od 740 miliona evra kredita biće dostupno za mala i srednja preduzeća u Srbiji”, rekao je Stojanović.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Nemanja Žugić predstavio je rezultate projekta Erazmus za mlade preduzetnike, koji ove godine obeležava jubilarnu desetu godinu postojanja.

Govoreći o rezultatima EEN programa, Žugić je naveo da je u prethodnih 11 godina, 17 hiljada malih i srednjih preduzeća koristilo usluge ovog programa, a 75 odsto od ukupnog broja preduzeća je učestvovalo na različitim treninzima i koristilo savetodavne usluge koje pružaju eksperti mreže…

U tom periodu, 315 malih i srednjih preduzeća iz Srbije je potpisalo poslovne ugovore sa inostranim partnerima, najviše iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, IKT, tekstilne, metalske i drvne industrije.

Do sada je iz ovog programa, 15 institucija iz Srbije povuklo sredstva u ukupnom iznosu od 2,2 miliona evra (2.223.963 evra).

Evropska mreža preduzetništva je projekat koji se sprovodi u okviru programa COSME a Srbija mu je pristupila 2015.godine.

Ukupan budžet COSME programa je 2,3 milijarde evra za period od 2014. do 2020. godine i usmeren je na podršku i promociju preduzetništva…

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button