Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u Hrvatskoj za godinu dana porasli za 13,3 milijarde kuna – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDepoziti i štednjaINOSTRANE BANKESVE VESTI

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u Hrvatskoj za godinu dana porasli za 13,3 milijarde kuna

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka u Hrvatskoj, koji obuhvataju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rast i na mesečnom i na godišnjem nivou dostigavši gotovo 293 milijarde kuna.

U odnosu na jun, depoziti su viši za 2,9 milijardi kuna ili jedan odsto, dok su u odnosu na kraj jula 2018. ukupni depoziti viši za 13,3 milijarde kuna ili 4,7%.

I u julu, rast na mesečnom i na godišnjem nivou isključivo je posledica rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na transakcionim računima (tekućim i žiro-računima) te obveze banaka po izdatim kunskim instrumentima plaćanja. On je dostigao istorijsku najvišu nominalnu vrednost od preko 99,2 milijarde kuna čineći tako 34% ukupnih depozita. Samo na mesečnom nivou depozitni novac viši je za 2,9 milijardi kuna ili tri odsto, dok je u odnosu na stanje na kraju jula 2018. porast iznosio 16,4 milijarde kuna.

Tako je nastavljen snažan rast po dvoznamenkastim stopama koje uz manja odstupanja traju od početka 2015. U istom razdoblju rastao je i udeo depozitnog novca u ukupnim depozitima. To je posledica niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uslovima nesklonosti ulaganja u druge oblike finansijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste sa oporavkom ekonomije sleva na najlikvidnije oblike depozita.

Sa druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz stagnaciju na mesečnom nivou, na godišnjem zabeležili pad vrednosti. Uz pad od tri milijarde kuna ili 1,6 odsto na godišnjem nivou ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem jula iznosili 193,7 milijardi kuna što je najniži nivo od od juna 2014. I dok se struktura depozita (s obzirom na likvidnost) značajno promenila u poslednjih nekoliko godina, primetno je da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te i dalje preko 80% ovih depozita čine valutni depoziti (uglavnom u evrima).

Štednja je to koju uglavnom generiše sektor stanovništva. Naime kao i prethodnih meseci i godina preko 80% štednje u inostranim valutama odnosi se na sektor domaćinstva. Ukupni valutni depoziti krajem jula u odnosu na jun ostali su nepromenjeni, ali sa 158,1 milijardu kuna oni su i dalje na najnižoj vrednosti od avgusta 2013. Na godišnjem nivou ukupni valutni depoziti krajem jula bili su za 2% niži u odnosu na isto razdoblje 2018.

Dalji rast ekonomije i rast raspoloživog dohotka implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom da bi visoka likvidnost finansijskog sistema trebala biti obeležje 2019. očekujemo nastavak niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca. Struktura oročenih depozita ni narednih tromesečja neće se bitnije promeniti.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button