Grčka Pireus banka nagrađuje građane koji redovno otplaćuju svoja dugovanja – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

Grčka Pireus banka nagrađuje građane koji redovno otplaćuju svoja dugovanja

Grčka Pireus Banka pokrenuće program nagrađivanja građana opterećenih kreditima koji redovno servisiraju svoj dug i nemaju zaostala potraživanja, saopštila je u danas najveća grčka banka po imovini.

Ovaj korak je pokušaj ugradnje kulture plaćanja na vreme u zemlji u kojoj su se mnogi pozajmljivači borili da servisiraju svoje dugove tokom ekonomske krize.

Opterećene sa 80 milijardi evra (71,60 milijardi funti) nekvalitetnih zajmova, grčke banke su smanjile mreže filijala da bi smanjile opterećenje.

Odnos nekvalitetnih kredita (NPL) četiri glavne banke u Grčkoj, uključujući hipoteke, ostao je najviši u Evropskoj uniji na kraju 2018. godine. Više od 12 puta veći od proseka EU od oko 3,2%.

Pireus banka je objavila da će u januaru svake godine početi da vraća gotovinu pozajmljivačima, ekvivalentno smanjenju kamatne stope na njihove stambene kredite za 0,10%. Korist će biti paušalni iznos za isplate izvršene tokom prethodne godine.

U okviru programa, Pireus će takođe nuditi kredite za domaćinstva po povoljnim niskim stopama od jednomesečnog Euribora plus rast od 1,5%.

Program nagrađivanja odnosiće se na korisnike kredita koji su uzeli hipoteke do kraja 2014. godine, saopštila je banka.

Izvor: euronews

Tags
Back to top button