CBCG: Depoziti rastu, u bankama 3,5 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

CBCG: Depoziti rastu, u bankama 3,5 milijardi evra

Likvidnost banaka u Crnoj Gori je na izuzetno visokom nivou, koeficijent solventnosti je skoro dvostruko veći od propisanog, dok je ukupna aktiva porasla nešto preko devet odsto, saopštio je direktor Sektora za kontrolu banaka u Centralnoj banci (CBCG) Dejan Vujačić.

“Na osnovu podataka koje CBCG prikuplja na dnevnom nivou, ukupni depoziti za 13 banaka na kraju avgusta su iznosili 3,53 milijarde evra i veći su za 320,8 miliona evra ili 9,99 odsto u odnosu na kraj prošle godine”, kazao je Vujačić u intervjuu Pobjedi, odgovarajući na pitanje kakvo je trenutno stanje u bankarskom sistemu i ima li razloga za nesigurnost.

On je rekao da nivo depozita na kraju avgusta veći i u odnosu na ukupne na 31. decembar prošle godine za sistem koji je činio 15 banaka, odnosno uključivao Atlas i Invest banku Montenegro, koje su sada u stečaju.

Ukupni depoziti na kraju avgusta su za 74 miliona evra veći u odnosu na kraj prošle godine za sistem sa 15 banaka.

“Na kraju jula ove godine, ukupni depoziti 13 banaka su iznosili 3,42 milijarde evra i veći su 6,25 odsto u odnosu na 31. decembar, kada su iznosili 3,22 milijarde. Navedeno predstavlja povećanje depozitnog potencijala 13 banaka za 201,3 miliona evra”, precizirao je Vujačić.

On je saopštio da su sve banke u sistemu, izuzev jedne, od kraja prošle godine do 31. avgusta ostvarile rast ukupnih depozita.

“Marginalni pad depozita jedne banke je posledica njihove poslovne politike, odnosno planiranog smanjenja troškova finansiranja zbog visokog nivoa likvidne aktive”, objasnio je Vujačić.

Prema njegovim rečima, tokom ove godine, uprkos rezolucije u dve male, nesistemske banke, nastavljen je trend rasta kapitalizovanosti, ukupne aktive, ukupnih depozita i likvidne aktive.

Na kraju jula, ukupna aktiva 13 banaka je iznosila 4,51 milijardi evra i veća je 9,09 odsto u odnosu na kraj prošle godine kada je iznosila 4,13 milijarde evra.

“Na kraju juna, koeficijent solventnosti, kao relativni pokazatelj adekvatnosti kapitala, nalazi se na istorijskom maksimumu na nivou sistema i iznosio je 19,51 odsto, skoro dvostruko više od propisnog minimuma od deset odsto”, dodao je Vujačić.

Likvidnost banaka je, kako je kazao, na izuzetno visokom nivou.

Tags
Back to top button