Evropske berze porasle na početku nedelje – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Evropske berze porasle na početku nedelje

Na evropskim berzama su jutros cene deonica porasle jer ulagači očekuju nove podsticajne mere u najvećim svetskim ekonomijama, od SAD-a i Kine do evrozone.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je oko 9:30 sati na dobitku 0,1 odsto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,40 odsto, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 odsto, na 12.221 bod, a pariški CAC 0,10 odsto, na 5.607 bodova.

Rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će vlasti u vodećim svetskim ekonomijama uvesti nove podsticajne mere kako bi podržale rast.

Već u petak su kineske monetarne vlasti smanjile obvezne rezerve banaka, čime su otvarile prostor za pojačano kreditiranje, što bi trebalo podržati rast tamošnje ekonomije.

A da je kineskoj ekonomiji potrebna podrška, pokazali su podaci o neočekivanom padu izvoza, objavljeni u nedelju.

Čini se, takođe, da su i američkoj ekonomiji potrebni podsticaji, nakon što je u petak objavljeno da je u SAD-u u avgustu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Rojtersa.

Predsednik Feda, Džerom Pauel, kazao je u petak da je tržište rada snažno i da će centralna banka i dalje delovati prikladno kako bi održala rast privrede.

Takođe, očekuje se da će ove nedelje kamate smanjiti i Evropska centralna banka (ECB) zbog slabosti ekonomije evrozone.

I na azijskim su berzama cene deonica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u plusu 0,2 odsto, nakon što je prošle nedelje porastao više od 2 odsto.

Na Tokijskoj berzi je, Nikkei indeks ojačao 0,6 odsto, na 21.318 bodova.

Tags
Back to top button