Moody’s popravio izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Moody’s popravio izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije

Rejting agencija Moody’s popravila je izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „stabilnih” na „pozitivne” i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou „Ba3″, saopštila je Narodna banka Srbije.

“Ovime je Srbiji dato još jedno priznanje za rezultate koje postiže u transformaciji svoje ekonomije i omogućavanju njenog budućeg rasta na zdravim, stabilnim i dugoročnim osnovama”, navodi se u saopštenju NBS.

Prema oceni agencije Moody’s, odluka o povećanju izgleda za rast kreditnog rejtinga Srbije podržana je ubrzanim smanjenjem učešća javnog duga u BDP-u, kao i dobrim izgledima Srbije za snažan ekonomski rast u srednjem roku.

Dobre osnove koje se baziraju na jačanju domaćih faktora, prema oceni agencije, dodatno će podržavati popravljanje fiskalnih pokazatelja Srbije.

Moody’s ocenjuje da je u periodu od prethodnog povećanja rejtinga iz 2017. godine, Srbija popravljala fiskalne pokazatelje bržom dinamikom od očekivane.

Agencija konstatuje i kontinuirani suficit budžeta opšte države, i očekuje da će fiskalna stabilnost biti očuvana i u narednom periodu – kako po osnovu čvrste kontrole tekućih rashoda, tako i po osnovu rasta ekonomske aktivnosti i snažnog rasta poreskih prihoda.

Rejting agencija Moody’s ocenjuje i da će do kraja 2020. godine javni dug Srbije biti ispod 50 odsto BDP-a, čime će Srbija postati zemlja koja je tokom petogodišnjeg perioda najviše smanjila učešće javnog duga u BDP-u (za 21 procentni poen) u poređenju sa zemljama sličnog kreditnog rejtinga.

Agencija očekuje da će priliv stranih direktnih investicija nastaviti da bude usmeren u prerađivačku industriju, jačajući time naš izvozni potencijal.

Ocenjuje se i da će rast privatnih investicija, kao jedne od važnih komponenti održivog rasta, biti podržan jačanjem bankarskog sektora uz snažno smanjenje problematičnih kredita koje je ostvareno u prethodnom periodu.

U saopštenju se konstatuje i da su u Srbiji od 2015. godine sprovedene brojne strukturne reforme, uključujući i one u oblasti tržišta rada i javnih preduzeća, kojima su stvarane dobre osnove za održiv privredni rast.

Posebno se ističe i posvećenost Vlade Republike Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ukupne ekonomske politike, što agencija navodi i kao ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u narednom periodu.

Guverner Jorgovanka Tabaković je povodom povećanja izgleda za dalji rast kreditnog rejtinga podsetila da su postignuta i očuvana makroekonomska i finansijska stabilnost, kao i politička stabilnost, bili jedan od ključnih faktora rasta zaposlenosti i raspoloživog dohotka građana.

„Uz kontinuirani rad na unapređenju poslovnog ambijenta, u Srbiji je stvorena osnova za održiv privredni rast”, naglasila je guverner Tabaković.

“Značajno povoljniji uslovi finansiranja, kao i jačanje bankarskog sektora uz snažno smanjenje problematičnih kredita tokom prethodnog perioda, nastaviće da budu jedan od važnih faktora rasta privatnih investicija”, dodala je guverner.

Ukazujući na ocenu agencije da je rast Srbije danas uravnoteženiji i da domaći faktori znatno više podržavaju rast, kao i da je izvozni potencijal Srbije dodatno ojačan kroz sve veće investicije u razmenljive sektore, guverner Tabaković je istakla da će to biti i ključni faktori daljeg rasta zaposlenosti i životnog standarda naših građana.

Tags
Back to top button