Startap Uhura pobednik regionalnog finala Elevator Lab Challenge-a – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Startap Uhura pobednik regionalnog finala Elevator Lab Challenge-a

Startap Uhura koji razvija proizvod u oblasti veštačke inteligencije za obradu ugovora i dokumenata, pobedio je na finalnom izdanju takmičenja Elevator Lab Challenge u organizaciji Raiffeisen Bank International i Startita. Tim Uhure je već poneo titulu najboljeg startapa na lokalnom izdanju Elevator lab challenge-a za Bosnu i Hercegovinu, a ovog puta je, pored titule regionalnog pobednika, osvojio i nagradu od dodatnih 5.000€ za dalji razvoj svog proizvoda.

Pored pobedničkog tima, publici i žiriju su se predstavili pobednici lokalnih takmičenja u Srbiji i Hrvatskoj, startapi Abstract i Worig.

Uhura je platforma zasnovana na veštačkoj inteligenciji koja služi za mašinsko čitanje i razumevanje ugovora na sličan način na koji to rade ljudi. Time se finansijskim institucijama omogućava značajno ubrzavanje procesa provere i obrade dokumenata i pretvaranje nestrukturisanih ugovornih dokumenata u strukturisane podatke. Glavne prednosti njihovog rešenja su brža provera i kreiranje finansijskih ugovora, kao i smanjena mogućnost nastajanja ljudske greške pri proveri velike količine podataka.

“Učešće na regionalnom finalu Elevator Lab Challenge je bilo velika prilika za nas da predstavimo našu platformu za upravljanje ugovorima uz pomoć veštačke inteligencije i uspostavimo saradnju sa Raiffeisen bankom. Bilo nam je zadovoljstvo da budemo deo Elevator Lab Challenge-a, i čestitamo organizatorima na odličnom događaju.” izjavio je Mladen Marković, suosnivač pobedničkog startapa.

Žiri koji je doneo odluku o pobednicima je okupio predstavnike Raiffeisen banke i stručnjake iz tehnološke i fintech industrije: Istvan Kovacs, menadžer fintech partnerstava u Raiffeisen Bank International u Beču; Faris Začina, osnivač i CEO kompanije Ministry of Programming; Hasan Hasić, Direktor Centra digitalnog bankarstva, Raiffeisen BANK dd BiH; Zoja Kukić, Programska direktorka za startap ekosistem, Inicijativa Digitalna Srbija; Miljenko Graovac, Direktor Digitalnih proizvoda, Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb; Luka Sučić, investicioni direktor, æternity Ventures i Petar Jovanović, zamenik predsednika Izvršnog odbora, Raiffeisen banka a.d. Beograd.

Ovo je druga godina kako se takmičenje Elevator Lab Challenge organizuje u Srbiji, ali prva godina u kojoj je takmičenje podignuto na regionalni nivo, tako da je pored Beograda bilo organizovano i u Sarajevu i Zagrebu.

Regionalni Elevator Lab Challenge sprovodila je Raiffeisen banka uz podršku organizacija Startit, HUB385, HUB387, Heapspace, Networks.ba i Digitalizuj.me.

Tags
Back to top button