Preko 20 kompanija iz Srbije na Sajmu investicija u Kini – Bankar.rs
INTERVJUIKOMPANIJESVE VESTI

Preko 20 kompanija iz Srbije na Sajmu investicija u Kini

Više od 20 privrednih kompanija iz Srbije predstaviće se na Međunarodnom sajmu za investicije i trgovinu (CIFIT 2019) koji se održava u kineskom gradu Sjamenu od 8. do 11. septembra, izjavio je državni sekretar Ministartsva privrede Milun Trivunac koji očekuje da će tokom CIFIT-a privrednici iz Srbije sklopiti nova partnerstva sa kineskim i drugim kompanijama.

Trivunac je posle konferencije za medije, na kojoj je najavljen ovogodišnji CIFIT, a na kojem je Srbija počasni gost, istakao da se srpskim privrednicima pruža prilika da se predstave na jednom od najvećih investicionih sajmova na svetu.

“Srbiji je učinjena velika čast time što je počasni gost na jednom od najvećih sajmova investicionih mogućnosti i trgovine“, rekao je Trivunac novinarima u Sjamenu.

Na CIFIT-u će se, dodao je, učestvovati srpske kompanije iz oblasti poljoprivrede, industrije, građevinarstva, kao i vinarije i putarske kompanije, koje su, istakao je Trivunac, bile najveći kanal kroz koje su se do sada ostvarivale investicije između Kine i Srbije.

Dodao je da će osim privrednika iz Srbije o investicionim potencijalima naše zemlje govoriti i predstavnici četiri velike kineske kompanije koje posluju u Srbiji.

“To su CRBC, Linglong, Ziđin koji je iz provincije Fuđijan i koji je investirao u RTB Bor, zatim HBIS koji je investirao u Železaru Smederevo. Predstavnici tih kompanija će na najbolji način kineskim investitorima, kroz kinesku prizmu, predstaviti sve investicione mogućnosti naše zemlje“, naveo je Trivunac.

Zamenik generalnog direktora Organizacionog komiteta CIFIT-a Jeoven Vong naglasio je da je Srbija veoma važna zemlja u Inicijativi “Pojas i put“, kao i da sve više kineskih kompanija želi da investira u Srbiju.

“Srbija je počasni gost na CIFIT-u ove godine, predložio bih vašim privrednicima da iskoriste sve mogućnosti koje vam se pružaju na ovom sajmu na kojem će biti održano mnogo različitih seminara i simpozijuma sa ciljem da unapredimo saradnju“, poručio je Vong.

Cilj sajma je, kako kaže, i da se ohrabruje kineske kompanije da više ulažu u Srbiju i tako jačaju ekonomske veze dve zemlje.

Vang je CIFIT označio kao globalni sajam koji je trenutno najveći na svetu i dodao da je cilj sajma promocijia bilatrelanih odnosa.

“Fokusiramo se na globalno dvostranu investiconu promociju, posebno želimo da ohrabrimo kineske kompanije da izađu na globalno tržište“, rekao je Vong.

Podsetio je da je Srbija pre više decenija uspostavila dobre ekonomske veze sa Kinom i istakao da mnoge kineske kompanije žele da uspostave jače veze sa Srbijom.

“To je zato što se vaše poslovno okruženje veoma unapredilo. Mnogo kineskih kompanija je zainteresovano za investiranje u Srbiju, tako da očekujem da će biti postignuti konkretni rezultati i postignuta nova saradnja u oblasti privrede između naše dve zemlje“, kazao je Vong.

Inače, srpsku delegaciju na CIFIT-u predvodiće potpredsednik Vlade i ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministar Ljajić će u nedelju 8.septembra otvoriti Srpski paviljon na sajmu, a u okviru CIFIT-a, koji je postao sastavni deo Inicijative „Pojas i put“, biće održano oko 20 konferencija, od kojih će Srbija imati učešće na čak 13.

Jedna od najvažnijih konferencija biće Investicioni kongres „Pojas i put“ na kojem će, osim ministra Ljajića, govoriti i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.

Takođe, na kongresu će učestvovati i predstavnici kineskih kompanija Linglong, Ziđin, HBIS i CRBC, kao najvećih kineskih investitora u Srbiji, koji će govoriti o investicionim potencijalima naše zemlje i zašto su je izabrali za ulaganje.

Na prostoru od 50.000 kvadratnih metara u gradu u provinciji Fuđijan predstaviće se više od 8.000 izlagača iz celog sveta, među kojima i kompanije iz Srbije.

Fokus ovogodišnjeg CIFIT-a je na dve glavne teme: uvođenju direktnih stranih investicija i na to kako ići u korak sa globalizacijom.

Sajam organizuju Ministarstvo trgovine NR Kine, Vlada provincije Fuđijan i grad Sjamen uz podršku kineske vlade, Svetskog udruženja sajmova i Svetske trgovinske organizacije.

Manifestacija se održava po 22. put, a pre Srbije počasni gosti sajma bile su zemlje poput Ceške, Bahreina, Italije, Gruzije…

CIFIT se od 1997. godine tradicionalno održava u istočnoj kineskoj provinciji Fuđian i jedan je od najvećih investicionih i trgovinskih sajmova svetu.

Tags
Back to top button