Kineska kriptovaluta biće slična “Libri” i moći će da se koristi na WeChat i Alipay platformama – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Kineska kriptovaluta biće slična “Libri” i moći će da se koristi na WeChat i Alipay platformama

Najavljena nova kineska digitalna valuta imala bi neke sličnosti sa Fejsbukovom valutom “librom” i mogla bi se koristiti na glavnim platnim platformama kao što su WeChat i Alipay, izjavio je danas visoki službenik kineske centralne banke.

Mu Čangčun, zamenik direktora odeljenja za platne sisteme Narodne banke Kine, rekao je i da će razvoj ove digitalne valute pomoći zaštiti deviznog suvereniteta zemlje.

“Zašto centralna banka i danas radi na razvoju takve digitalne valute kada su metode elektronskog načina plaćanja tako razvijene? To čini da zaštiti naš monetarni suverenitet i legalan status valute. Moramo imati plan za tmurne dane”, poručio je Ma, a prenosi agencija Rojters.

Tokeni će, kako je dodao, biti jednako sigurni kao i novčanice koje izdaje centralna banka, i moći će da se koriste i bez internet konekcije.

Kineska centralna banka je 2014. godine oformila istraživački tim kako bi razmotrila lansiranje sopstvene digitalne valute koja bi smanjila troškove prometa tradicionalnog papirnog novca i pojačala kontrolu zakonodavaca nad novcem u opticaju.

Mu je prošlog meseca objavio da je digitalna valuta gotovo spremna, a američki finansijski magazin “Forbs” je preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi se ona mogla pojaviti već 11. novembra.

Tags
Back to top button