Banka u stečaju prodaje 1.130 kilograma starog gvožđa za 130 evra – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banka u stečaju prodaje 1.130 kilograma starog gvožđa za 130 evra

Banka Srpske u stečaju ponudila je oko 1.130 kilograma otpadnog gvožđa procenjene vrednosti oko 250 maraka (oko 130 evra).

Novac od prodaje uvećaće stečajnu masu koja trenutno iznosi više od 63 miliona maraka (oko 32 miliona evra).

U oglasu o prodaji otpadnog gvožđa navedeno je da se predmet prodaje nalazi na lokaciji “Velepromet” u Prijedoru, te da zainteresovani ponude u zatvorenim kovertama mogu dostaviti na adresu banke do 15. decembra. Otvaranje pristiglih ponuda planirano je dan kasnije u banjalučkom Okružnom privrednom sudu, piše portal Kliks (Klix).

“Na prodajnu vrednost kupac je dužan platiti PDV”, navedeno je u oglasu.

Stečajni upravnik Banke Srpske Goran Radivojac rekao je za “Glas Srpske” da očekuje da će se pojaviti kupac za ponuđeno gvožđe.

“Očekujem da će biti bar tri ili četiri ponuđača. Ko bude najpovoljniji, otkupiće gvožđe. Nažalost, došli smo dotle da prodajemo i otpadno gvožđe. Novac od prodaje ući će u stečajnu masu iz koje će biti namireni deponenti banke kada bude deoba”, rekao je Radivojac.

Govoreći o stečajnom postupku banke, koji je otvoren u aprilu 2017. godine, kazao je da je u toku naplata potraživanja po osnovu dugovanja klijenata banke.

“Uglavnom oko 90 posto portfolija rešavamo kroz parnične postupke, a preostalih deset posto redovno naplaćujemo”, rekao je Radivojac i dodao da nije realno očekivati da stečaj bude okončan do kraja ove godine.

Radivojac je naglasio da od završetka dva ključna parnična postupka zavisi kada će biti moguća deoba stečajne mase.

“Deoba zavisi od dva parnična postupka, pre svega od onog koji vodimo sa Ukio bankom, gde je još u toku glavna rasprava, ali verujem u pozitivan ishod tog spora. Drugi ključan spor je onaj sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB) RS, gde je u toku žalbeni postupak. Prvostepenu presudu smo mi dobili, pa videćemo kako će proteći sve do kraja. Kada rešimo ova dva spora, onda možemo vršiti deobu”, rekao je Radivojac.

Banka Srpske bila je jedna od prvih komercijalnih banaka osnovanih u Republici Srpskoj koja je sa radom počela u junu 2000. godine u Banjaluci.

Banka Srpske je letos na licitaciji ponudila 37 umetničkih slika umetnika iz Bihaća ili u vezi sa tim gradom, procenjene vrednosti 51.910 maraka. Goran Radivojac je rekao da je ta prodaja bila uspešna, ne precizirajući za koliko novca su umetnine prodate.

Tags
Back to top button