Tržište osiguranja u regionu u poslednjih 10 godina zabeležilo visoke stope rasta – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESVE VESTI

Tržište osiguranja u regionu u poslednjih 10 godina zabeležilo visoke stope rasta

Osiguravajući supervizorski forum predstavnika Evropske komisije, Evropskog regulatornog tela za osiguranje i penzije (EIOPA) i regulatornih tela osiguranja na zapadnom Balkanu održan je prvi put 3. septembra u Frankfurtu u Nemačkoj.

“Organizacija Foruma rezultat je inicijative makedonske Agencije za nadzor osiguranja (ISA) i posledica sastanka predsednika Veća stručnjaka ISA-e Klime Poposkog u februaru sa visokim zvaničnicima iz kabineta komesara Johanesa Hana”, saopšteno je iz ISA-e.

Cilj inicijative je, kako Agencija navodi, sprovođenje evropskih direktiva o osiguranju u nacionalnim zakonodavstvima zemalja zapadnog Balkana, jačanje dijaloga između regulatornih tela u regiji i Evropskog regulatornog tela za osiguranje i penzije, kao i jačanje prakse za veću stabilnost sektora osiguranja.

U okviru foruma, osim što su predstavljeni trenutni izazovi u oblasti regulacije i nadzora osiguranja od predstavnika zapadnog Balkana, predsednik Agencije za nadzor osiguranja Klime Poposki održao je prezentaciju u ime zemalja Zapadnog Balkana na temu “Ekonomski razvoj i pregled industrije osiguranja u regiji Zapadnog Balkana”.

“Naše tržište osiguranja u poslednjih 10 godina zabeležilo je najviše stope prosečnog godišnjeg rasta prodaje osiguranja, u poređenju sa prosekom zemalja Evropske unije, a posebno u poređenju sa zemljama Srednje i Istočne Evrope. Prosečno godišnje povećanje premija neživotnih osiguranja za razdoblje od 2009. do 2018. iznosilo je 39,9 odsto, dok je životno osiguranje za isto razdoblje imalo rast za 500 odsto”, rekao je Poposki.

Dodao je da prosečni desetogodišnji rast u regionu EU iznosi 0,6 odsto za neživotna, dok je segment životnih osiguranja niži za 0,2 odsto.

Procenjuje da će povećavanjem svesti građana o potrebi osiguranja, kao i procesom poboljšanja životnog standarda izgledi za razvoj osiguranja biti još veći.

Tags
Back to top button