SocGen: Banke da budu spremne, kamatne stope će duže vreme ostati niske – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

SocGen: Banke da budu spremne, kamatne stope će duže vreme ostati niske

Banke moraju biti spremne na to da kamatne stope duže vreme ostanu niske – što će umanjiti njihovu profitabilnost, izjavio je u četvrtak zamenik izvršnog direktora Societe Generale banke.

Niske kamatne stope su jedan od najvećih izazova za kreditore u globalu, jer ograničavaju iznos koji banke mogu da zarade na kreditima.

Očekuje se da će globalne ekonomije od Evrope, preko SAD-a, do Azije olakšati monetarnu politiku: Evropska centralna banka najavila da će niske kamatne stope zadržati najmanje do prve polovine 2020. godine, dok su američke Federalne rezerve i nekoliko centralnih banaka u azijsko-pacifičkom regionu radile na olaksavanju politike kamatnih stopa u poslednjih nekoliko meseci.

“Kao nastavak ove goleme monetarne politike… mehanički, to će izvršiti pritisak iznad neto kamatne marže, iznad profita koji ostvarujemo od depozita”, rekao je Filip Heim, zamenik generalnog direktora Societe Generale, za CNBC na ekonomskom forumu u Vladivostoku u Rusiji.

Nisko, a u nekim zemljama negativno – kamatno okruženje dovelo je do desetogodišnjih državnih obveznica u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Japanu i drugim zemljama koje trguju negativnom stopom. Sveukupno, širom sveta postoji oko 16 biliona dolara negativnih prinosa.

Neki stručnjaci upozoravaju da bi ultra-niske i negativne kamatne stope mogle podstaći prekomerno zaduživanje, što može biti loše za ekonomiju.

Prinosi američkog trezora i dalje su na pozitivnom nivou, ali bivši predsednik Feda, Alan Grinspan, upozorio je da je „samo pitanje vremena“ pre nego što negativne kamatne stope dođu do Amerike.

Izvor: CNBC

Tags
Back to top button