Mali: Povećanje plata do kraja godine, penzija će rasti od 1. januara – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Mali: Povećanje plata do kraja godine, penzija će rasti od 1. januara

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine. Zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Siniša Mali je rekao da će svi penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine.

“Do kraja godine naši najstariji sugrađani treba da očekuju jednokratnu isplatu od 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje penzija od 1. januara – videćemo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli”, kaže Mali.

Ministar finansija je rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

“Do kraja godine biće povećanje plata u javnom sektoru, vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat povećanja biti”, istakao je ministar.

Mali dodaje da postoji veliki broj izazova – usporava nemačka ekonomija, evrozona – što može da utiče na stope rasta naše ekonomije.

“Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija”, istakao je Mali.

Kvalitet života po pitanju infrastrukture raste shodno tome da investiramo što više kroz nacionalni ivesticioni program, a sa druge strane, ističe Mali, želimo da životni standard što pre dođe do nivoa koji je potreban.

“U decembru ćemo sa povećanjem plata imati prosečnu platu od preko 500 evra. Dakle, počeli smo sa 320, pre par godina, polako ali sigurno idemo ka podizanju životnog standarda bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, kroz stabilne finansije”, zaključio je Mali.

Trend rasta direktnih stranih investicija 

Ugledni časopis Fajnenšel tajms u najnovijem broju objavio je da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija nego ekonomije njene veličine.

Srbija je prošle godine privukla 5,8 milijardi dolara kroz 107 projekata, većinom u proizvodnju.

“Ovo je veoma dobra vest za građane, samo u roku od tri nedelje dve dobre vesti. Najpre smo proglašeni za rekordera po pitanju broja stranih direktnih investicija, 107 prošle godine. Pre dva dana i po obimu investicija smo broj jedan u svetu, dominira kineska fabrika u Zrenjaninu”, ističe Mali.

Rekao je da ga ohrabruje podatak da u prvih šest meseci ove godine imamo 1,9 milijardu evra stranih direktnih investicija, što je 31,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ministar finansija kaže da imamo trend rasta stranih direktnih investicija, a sa više investicija ima i više novca u budžetu, uz manju stopu nezaposlenosti.

“Pre par dana Zavod za statistiku izašao je sa podatkom da nam je stopa nezaposlenosti 10,3 odsto od kada se taj parametar računa, od 2004. godine – nikada nam niža stopa nezavisnosti nije bila, sa suficirom u budžetu naša ekonomija je na zdravim nogama i to je posledica teških ekonomskih reformi od 2014. godine”, istakao je Mali.

“Domaće investicije rastu kao i strane” 

Prema njegovim rečima, i domaće investicije rastu kao i strane. “Mi smo zbog teške ekonmske situacije pre 2014. bili malo zatvoreniji, nismo bili atraktivni za direktne strane investicije a one privlače više medijske pažnje. Tu su i domaće investicije i država podstiče njihov rast na dva načina”, ukazuje ministar finansija.

Prema njegovim rečima, to je dobra poreska politika i dalje smanjenje opterećenja na zarade.

“Smanjenje opterećenja na zarade uradili smo prošle godine, uradićemo to i ove za narednu godinu. Pre samo dve godine, opterećenje na zarade je bilo 63 odsto, sada je 62 odsto. Ukoliko potvrdimo naš dogovor sa MMF-om od naredne godine biće 61 odsto – polako smanjujemo to opterećenje”, objašnjava Mali.

Sa povoljnim kreditima i okruženjem podstiče se i privatni sektor da investira, ukazuje Mali.

Govoreći o “minimalcu”, Mali kaže da se došlo do tog trenutka da se značajno poveća minimalna cena rada, slično kao i prošle godine, a možda čak i više. Istakao je da govori o dvocifrenom procentu povećanja minimalne cene rada.

“Idemo i sa nastavkom rasterećenja privrede po pitanju zarada i troškova koji su vezani za zarade. Prošle godini smo ukinuli doprinose za nezaposlene na teret poslodavca, ove godine imamo dve ili tri varijante šta možemo da ukinemo dodatno i imamo prostor u budžetu koji je stabilan”, rekao je Mali.

Ministar Mali je zaključio da će se o svemu znati više nakon sastanka sa sindikatima.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button