Banke pozivaju na otvorena tržišta u Evropi – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Banke pozivaju na otvorena tržišta u Evropi

U pozadini novog okvira Evropske komisije, privatne banke ističu kako im je domaće tržište važnije nego ikad pre.

“Želimo više Evrope. Čak i u vreme kada drugi govore da bismo trebali da sledimo samo nacionalne strategije, mi pozivamo na veću integraciju – usprkos ili čak zbog predstojećeg izlaska Velike Britanije”, rekao je Andreas Krautscheid, izvršni direktor Nemačkog udruženja banaka u Briselu. “Tvrdi Bregzit bio bi neodgovoran”, nastavio je Krautscheid.

“Još jednom će biti jasno Evropi koliko su važna otvorena tržišta i koliko su ona deo DNK evropskog jedinstva”.

Evropa bi trebala da ojača taj DNK u današnje vreme. “Ali onaj ko želi dodatno da učvrsti položaj Evrope kao glavne globalne lokacije za poslovanje, inovacije i investicije ne bi trebao zanemariti banke”, rekao je čelnik udruženja.

U predstojećem procesu primene Basela III, Nemačka i Evropa uvek moraju imati na umu poslovanje svojih banaka i voditi računa o njihovim specifičnim evropskim poslovnim modelima. Ne bi trebalo biti pitanja u vezi s primenom “takvog kakav je”, koji bi evropske banke opteretio potrebom prikupljanja dodatnog kapitala za najmanje 135 milijardi evra. “Kreatori politika uvek naglašavaju da ne žele značajno povećanje kapitalnih zahteva; oni sada treba da održe svoju reč”, rekao je Krautscheid.

“Regulatorno klatno takođe mora odstupiti u odnosu na MiFID 2, tržišta tržišnih finansijskih instrumenata. Očito je da se zamahnulo predaleko”, rekao je Krautscheid.

MiFID 2 nije prošao proveru stvarnosti: kupci su se osećali zaštitnički, a nisu zaštićeni. Privatne banke stoga podržavaju prijedlog nemačke vlade Evropskoj komisiji da se određeni ključni aspekti MiFID 2 i Uredbe o PRIIP-ima trebaju izmeniti u interesu ulagača.

(Indikator)

Tags
Back to top button