FT: Srbija privukla rekordan broj grinfild investicija – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

FT: Srbija privukla rekordan broj grinfild investicija

Britanski list “Fajnenšel tajms” u najnovijem broju objavio je tekst o privrednim potencijalima koje nudi Srbija, navodeći da je u Srbiju prosle godine ušla rekordna količina direktnih stranih grinfild investicija.

Prerađivačka industrija u Srbiji privukla je rekordna strana ulaganja, navodi se u članku britanskog časopisa i napominje da je Srbija privukla više grinfild investicija u 2018. godini nego bilo koja druga zemlja u odnosu na svoj bruto domaći proizvod.

Prenoseći istraživanje svog specijalizovanog servisa “fDi Markets-a”, list primećuje da obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru.

Industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i nekretnine, bili su vodeći sektori po stranim direktnim investicijama, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54 odsto) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

Srbija je privukla 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini (u vrednosti od 5,8 milijardi dolara), odnosno za 26 više nego 2017. godine, što je rast za gotovo jednu trećinu.

“Srbija je u 2018. godini privukla više direktnih investicija nego bilo koja druga zemlja u svetu. Sa ocenom 11,92 Srbija privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine”, ocenjuje se u godišnjoj studiji, u kojoj se meri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na velčinu ekonomije svake države.

U istraživanju se osvrću na činjenicu da su zemlje EU od 2005. do 2014. godine bile dominantne u Srbiji, budući da je na njih otpadalo 72,2 odsto ulaganja u grinfild investicije.

Dalje se u tekstu navodi da Srbija sada privlači i investitore izvan Evrope, a “Fajnešnel tajms” izdvaja “talas” kineskih investicija.

Kineska strana ulaganja, čija je velika većina u proizvodnji, eksponencijalno su porasla od 2014. godine, a u prvih sedam meseci ove godine uložili su više nego u čitavoj 2018. godini.

Taj list je, među značajnija kineska ulaganja, izdvojio Železaru u Smederevu, navodeći da je upravo kupovina Železare izvazvala uznemirenost u nekim državama Evropske unije.

U studiji se ističe da je Srbija, s rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu istočnoevropskih ekonomija u usponu, medju kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takodje imaju visoke indeksne ocene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom je na nalogu “Budućnost Srbije” na Instagramu poručio da je ponosan na Srbiju.

“Srbija je privukla više grinfild investicija u 2018. godini nego bilo koja druga zemlja u odnosu na svoj bruto domaći proizvod…”, preneo je Vučić pisanje Fajnenšel tajmsa.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button