U Evropi se stvara mreža za plaćanja kao protivteža Eplu i drugim američkim kompanijama – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

U Evropi se stvara mreža za plaćanja kao protivteža Eplu i drugim američkim kompanijama

Sedam evropskih pružalaca usluga mobilnih plaćanja udružuje snage kako bi stvorili mrežu koja će sprečiti prepuštanje evropskog tržišta američkim kompanijama.

Udruženje je osnovano u Cirihu početkom avgusta i nosi naziv Mobile Payment Systems Association (Empsa).

Austrijsko-švajcarska kompanija Bluecode igrala je vodeću ulogu u tome.

“Na kraju godine bi trebao biti uspostavljen osnovni temeljni kamen sistema, ali ne postoji tačan datum lasniranja za sve države, ali ciljamo na Evropsko fudbalsko prvenstvo 2020.”, kaže izvršni direktor Bluecode-a Christian Pirkner u intervjuu za STANDARD.

Pored Bluecode-a, učestvuju i kompanije Twint (Švajcarska), Swish (Švedska), Vipps (Norveška), Mobile Pay (Finska, Danska), Bancontact Payconiq (Belgija) i Sibs/MB Way (Portugal).

Cilj je plaćati putem aplikacije u devet zemalja učesnica.

Oko 25 miliona korisnika mobilnog plaćanja početno bi trebalo biti kreirano na oko milion prihvatnih mesta u maloprodajnom, ugostiteljskom i hotelskom sektoru, kao i u 350 banaka.

Pirkner se oslanja na grupnu dinamiku i pretpostavlja da će se i druge nacije ili pružaoci usluga mobilnog plaćanja pridružiti mreži.

Evropska plaćanja su sada visoko fragmentisana. O ovom problemu se poslednjih meseci sve više raspravlja na političkom nivou. Na primer, nemačka kancelarka Angela Merkel ili direktor Evropske centralne banke Yves Mersch pozvali su na veću nezavisnost u platnim sistemima.

(Indikator)

Tags
Back to top button