Srbija investira u železnicu pet milijardi evra – Bankar.rs
INTERVJUIMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija investira u železnicu pet milijardi evra

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je vrednost investicija u železničku infrastrukturu oko pet milijardi evra i istakla da se putnici vraćaju vozu kao prevoznom sredstvu, a sledeći cilj je da Srbija iskoristi svoj tranzitni položaj za prevoz tereta.

Mihajlović, koja je danas imala sastanak sa direktorima železničkih preduzeća, rekla je novinarima u Vladi Srbije da se, u odnosu na 2012. i 2013, kad se srpskim prugama išlo 20 do 40 kilometara na sat, i ni dinar nije ulagan u obnovu pruga, danas polako menja slika o železnici.

“Od 2014, mi smo zasukali rukave jer je za nas železnica jednako važna kao i auto-putevi koje gradimo. Pored toga što gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta i rekonstruišemo barsku prugu, ulažemo i u regionalne pruge. U 2018, 2019. i 2020. godini ukupno ce biti rekonstruisano oko 800 kilometara regionalnih pruga”, rekla je Mihajlović.

Zahvaljujući urađenim rekonstrukcijama, dodala je ona, vozovi danas od Beograda do Valjeva, od Beograda do Vršca ili od Šapca do Zvornika idu u proseku između 80 i 110 kilometara na sat i na pojedinim linijama ima i do 60 odsto više putnika.

“To pokazuje da ljudi žele da se voze vozom, ali vozom koji će biti moderan, sređen i jednako brz kao i autobus”, rekla je Mihajlović i dodala da je podjednako bitno i da u prevozu tereta Srbija postane nezaobilazna ruta.

Mihajlović je istakla da je za dobre rezultate i efikasan rad železničkih kompanija posebno važna koordinacija između njih.

V.d. generalni direktor “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jevtić rekao je da su regionalne pruge bile u veoma lošem stanju, jer u njih nije ulagano i po 50 ili 100 godina, i da je plan da se u periodu od 2018. do 2020. rekonstruiše oko 800 kilometara pruga u šta ce biti uloženo oko 330 miliona evra.

Kaže da je prošle revitalizovano 280 kilometara regionalnih pruga, dok će ove godine biti rekonstruisano 270 kilometara i 2020. godine biće obnovljeno 250 kilometara.

“Prugom Šabac-Loznica se ranije išlo od 10 do 30 kilometara na sat, sada 80 na sat, od Lapova do Kragujevca se išlo do 40 kilometara na sat, a od oktobra će se ići 100 kilometara na sat, što znači da će se od Lapova do Kragujevca stizati za manje od pola sata po nižoj ceni nego autobusom”, rekao je Jevtić.

On je dodao da je važno što se kroz rekonstrukcije povećavaju i kapaciteti pruga za prevoz tereta.

V.d. generalnog direktora preduzeća “Srbija voz” Jugoslav Jović rekao je da je od 2015. nabavljena 21 elektromotorna garnitura Štadler vozova i 27 ruskih dizel motornih vozova.

“Time smo dopunili vozni park koji nam je nedostajao i sve je to uticalo da imamo veći broj putnika na određenim linijima i da u pružimo mnogo bolju prevoznu uslugu”, rekao je Jović.

Najavio je da uskoro kreće modernizacija Tehničko-putničke stanice Zemun i da je obezbeđeno 100 miliona evra za novi kredit EBRD za nabavku do 20 elektromotornih garnitura.

Među najboljim linijama Jović je izdvojio iz Beograda prema Vršcu, Užicu i Valjevu, dodajući da se broj putnika prema Valjevu povećao za 60 odsto, i da su na toj ruti konkurentni u odnosu na autobuski prevoz i po vremenu i po ceni karte.

“Vršac ima ketering u vozu, što je nova usluga, kao i mobilne terminale za prodaju karta, što je, takođe, nova usluga, a tu uslugu ćemo proširiti na sva vozna sredstva”, istakao je Jović.

V.d. direktor “Srbija kargo” Dušan Garibović rekao je da je od početka restrukturiranja železničkih preduzeća 2015. godine, Srbija kargo neutralisa dugove koje je nasledilo od jedinstvenog železničkog preduzeća, oko 16 miliona evra, i da sada posluje na otvorenom tržištu, gde ima konkurenciju od sedam prevoznika.

Kaže da je to preduzeće uspelo da remontuje 750 teretnih vagona i smanji broj zakupljenih vagona, ali i da je nabavilo 16 najsavremenijih vektron lokomotiva i zaposlilo 186 mladih mašinovođa.

Tags
Back to top button