Može li “Libra” ugroziti evro? – Bankar.rs
KOMPANIJEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Može li “Libra” ugroziti evro?

Široko prihvatanje digitalne valute “libra” moglo bi ograničiti kontrolu Evropske centralne banke (ECB) nad evrom i ugroziti zajedničku evropsku valutu, izjavio je član Izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch.

Mersch je naglasio da će mnogo toga zavisiti od toga koliko široko će biti prihvaćena “libra”, iza koje stoji američki gigant Fejsbuk i njegovi partneri.

Digitalna valuta ne samo da može ugroziti kontrolu ECB-a nad evrom, već i uticati i na likvidnost banaka u evrozoni i, samim tim, prenos monetarne politike založene u Frankfurtu, ukoliko bi se smanjila potražnja za zajedničkom evropskom valutom, pa bi lako mogla izgubiti i trenutnu međunarodnu ulogu.

S obzirom da društvena mreža Fejsbuk ima dve milijarde korisnika širom sveta, internet gigant iz Silicijumske doline mogao bi privući ogroman broj korisnika koji bi koristili “libru” za internet kupovinu, finansijske usluge i plaćanja.

“Iskreno se nadam da se ljudi u Evropi neće naći u iskušenju da okrenu leđa sigurnosti i ispravnosti uspostavljenih platnih rešenja i kanala i odazvati se pozivu Fejsbuka, njegovim lažnim i izdajničkim obećanjima”, rekao je Mersch.

Da projekti poput libre izazivaju ozbiljnu regulatornu i sistemsku zabrinutost kao i šire probleme već u julu su upozorili ministri finansija Grupe G7, sedam najrazvijenijih zemalja. Složili su se da takve digitalne valute predstavljaju rizik za stabilnost međunarodnog monetarnog sistema i da nije dobro vreme za njihovu implementaciju.

Evropska komisija u međuvremenu testira hoće li libra ograničiti konkurenciju, a takođe je zainteresovana kako će na tržište uticati integracija Calibra novčanika u Whatsapp i Messenger aplikacije u vlasništvu Fejsbuka. Prošlog meseca pokrenut je preliminarni postupak, koji se često pretvara u zvaničnu istragu.

Očekuje se da bi nova digitalna valuta, bazirana na blockchain tehnologiji, mogla biti u upotrebi naredne godine, prema planovima njenih idejnih tvoraca.

Štednja, transakcije i kupovina s njom trebaju biti jednako jednostavni kao slanje poruka.

Libru namerava lansirati konzorcijum, u kojem su osim Fejsbuka i preduzeća kao Mastercard, Visa, PayPal i Uber. U međuvremenu, Fejsbuk uspostavlja svoj novčanik za novu valutu pod nazivom Calibra.

Tags
Back to top button