Libra na testu globalnih programera: Ko uoči grešku može osvojiti i do 10 000 dolara – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Libra na testu globalnih programera: Ko uoči grešku može osvojiti i do 10 000 dolara

Da bi se pozabavilo sigurnosnim problemima oko planiranog izdavanja Fejsbukove kriptovalute “libra”, Udruženje Libra pokrenulo je program za identifikaciju grešaka.

Ispitivači koji otkriju bagove na polju sigurnosti ili privatnosti mogu se radovati velikoj nagradi.

Očekuje se da će Fejsbukova digitalna valuta “libra” stići na tržište sledeće godine. Čini se da je lansiranje trenutno još daleko, ali sigurnosne brige su velike.

Međutim, Udruženje Libra, organizacija koju čine brojne kompanije poput PayPal, Visa, Uber, Spotify, Facebook i mnoge druge, žarko želi umanjiti zabrinutosti, posebno nakon što je Fejsbuk nekoliko puta kritikovan zbog skandala sa privatnošću. Sada je vreme da se brige zaobiđu.

Udruženje Libra je javno pokrenulo program za identifikaciju bagova. “Prilikom dizajniranja libra blockchaina sigurnost je bila na prvom mestu, pa ako se ljudi žele osloniti na “libru” za svoje svakodnevne finansijske potrebe, presudno je da infrastruktura koja stoji iza njih bude pouzdana i sigurna, što je jedan od razloga zašto smo naše planove podelili pre lansiranja i pružili ranu verziju libra blockchain koda Libra Core kao verziju otvorenog koda pod licencom Apache 2.0, koja nam pomaže prikupljati povratne informacije od zajednice o smeru projekta i raditi na tome da lansiranje postane skalabilno, pouzdano i sigurno”, citira BTC-Echo zapis sa službene web stranice projekta.

Navodeći da pripisuju “veliki značaj otvorenosti, transparentnosti i globalnom pristupu” iz Udruženja Libra navode da će Bug-Bounty-Programm ohrabriti mnoge ljude različitih sposobnosti i pozadina da pregledaju dizajn i implementaciju blockchaina.

Cilj je postići transparentnost deljenjem povratnih informacija. Predlozi za optimizaciju trebaju biti transparentno saopšteni i rešeni kako bi cela zajednica mogla učiti.

Razvojni programeri, međutim, mogli bi očekivati ​​velik novac, jer se relevantna referenca na odgovarajuće ranjivosti ili bagove nagrađuje sa do 10.000 dolara.

Iz Udruženja Libra još jednom su poručili da neće lansirati libra blockchain sve dok se ne ispune regulatorne zabrinutosti i dobiju regulatorna odobrenja.

Tags
Back to top button